Народна прогресивна партия (Гвиана)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Народна прогресивна партия.

Народна прогресивна партия
People's Progressive Party
Ръководител(и)Доналд Рамотар
Основана1 януари 1950 г.
СедалищеДжорджтаун, Гвиана
ИдеологияЛяв национализъм, социализъм
Полит. позициялевица
Национално събрание
32 / 65
Сайтwww.ppp-civic.org
Знаме на партията

Народната прогресивна партия (на английски: People's Progressive Party) е политическа партия в Гвиана, свързана с индогвианската етническа група.

Тя е основана през 1950 година като масова социалистическа организация, бореща се за независимост на страната, и още при британското управление става управляваща партия. През 1957 година от партията, водена от Чеди Джаган, се отделя умереното и предимно афрогвианско крило, начело с Форбс Бърнам, което образува партията Народен национален конгрес, застанала начело на управлението.

Джаган отново управлява през 1961-1964 година, но след това в страната е установено трайно управление на Народния национален конгрес, като с редовни манипулации на изборите Бърнам създава практически еднопартиен социалистически режим. В края на 80-те години режимът постепенно се либерализира и през 1992 година Народната прогресивна партия печели изборите, оставайки оттогава на власт.

На изборите през 2011 година Народната прогресивна партия печели 49% от гласовете и 32 места в парламента, а нейният лидер Доналд Рамотар е преизбран за президент.