Научен център и технологичен музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Научен център и технологичен музей
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας
Музеи в Гърция
МестоположениеСолун
Основан1978 г.
Сайтwww.noesis.edu.gr
40.5625° с. ш. 22.9953° и. д.
Местоположение в Солун
Научен център и технологичен музей в Общомедия

Научният център и технологичен музей (НОЕСИС) (на гръцки: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ)) е музей в град Солун, Гърция. Музеят е основан в 1978 година.

Основната цел на музея да предложи на обществото, среда която улеснява запознаването с и разбирането на науката и технологиите. Фондацията се занимава активно и със защитата на гръцкото технологично наследство. НОЕСИС има 150-местен цифров планетариум, 300-местен космотеатър, с най-големия плосък екран в Гърция, 200-местен амфитеатър, както и театър за симлиране на движение с три платформи, 3-D проекция, и 6-осно движение.

История[редактиране | редактиране на кода]

НОЕСИС е основан през 1978 г. като културна и образователна организация с нестопанска цел. През 1998 г. музеят инициира проект, които са насочени към изграждането на нова сграда и развитието на нов спектър от дейности. Проектът е завършен успешно и е основана новата фондация „Научният център и технологичен музей (НОЕСИС)“. Проектът е с общ бюджет от приблизително € 29 милиона и е съфинансиран от Европейския съюз, ЕИЗ - ЕАСТ и гръцкото правителство.

Колекции и изложби[редактиране | редактиране на кода]

Музея предлага много изложби, включително „Технология на транспорта“, в която има модели коли, отбелязващи повратни точки в историята на автомобила.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]