Небето зове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Небето зове
Небо зовёт
РежисьориАлександър Козийр
Михаил Карюков
СценаристиЕвгений Помещиков
Алексей Сазонов
Михаил Карюков
В ролитеИван Переверзев
Александър Шворин
Константин Барташевич
Гурген Тонунц
МузикаЮлий Мейтус
ОператорНиколай Кулчицкий
РазпространителКиностудио Довженко
Жанрфантастика
приключенски
Премиера12 септември 1959
Времетраене77 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Небето зове“ (на руски: Небо зовёт) е съветски научно-фантастичен филм от 1959 година на Киностудио Довженко. Премиерата на филма е на 12 септември 1959 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Съветска космическа експедиция, съставена от астронавти и учени, се озовава на Международната орбитална станция по време на първия човешки полет към Марс. На същата станция акостира и американски кораб, екипажът на когото има намерение да колонизира „Червената планета“. В надпревара с времето, американците напускат станцията първи, но избират неподходящ маршрут и скоро след това претърпяват авария. Съветският космически кораб „Родина“ променя курса си за да се отзове на изпратения сигнал за помощ от американският „Тайфун“. Те успяват, но сега запасите им от гориво няма да им стигнат за пътуването до Марс. На космонавтите им се налага да извършат аварийно кацане на астероида „Икар“. Екипите от Земята спасяват своите герои, като първо им изпращат безпилотна ракета с гориво, а след това при тях пристигат още космонавти.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Адаптации и преработки[редактиране | редактиране на кода]

  • През 1962 година излиза „американизирана“ версия на филма под заглавието „Битка зад пределите на Слънцето“ на режисьора Роджър Корман и младият тогава студент Франсис Форд Копола. Те премахват от лентата „антиамериканската пропаганда“ и добавят битка между две марсиански чудовища. Също така действието в римейка е пренесено в бъдещето, когато вследствие на ядрена война Земята е разделена на две части- Север и Юг.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Подобни филми[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Небо зовёт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​