Непоносима жестокост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Непоносима жестокост
Intolerable Cruelty
РежисьориДжоел Коен
ПродуцентиИтън Коен
Брайън Грейзър
СценаристиРобърт Рамзи
Матю Стоун
братя Коен
В ролитеДжордж Клуни
Катрин Зита-Джоунс
Джефри Ръш
МузикаКартър Бъруел
ОператорРоджър Дийкинс
Монтажбратя Коен
Филмово студиоImagine Entertainment
Mike Zoss Productions
Alphaville Films
Жанрромантичен
ексцентрична комедия
Премиера10 октомври 2003 г.
(Германия)
Времетраене100 минути
Страна САЩ
Езиканглийски език
Бюджет$60 милиона
Приходи$120,2 милиона[1]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Непоносима жестокост“ (на английски: Intolerable Cruelty) е американски филм, ексцентрична комедия от 2003 г. на американските кинорежисьори братя Коен. Главната роля на Мерилин се изпълнява от уелската киноактриса Катрин Зита-Джоунс. В ролята на адвоката Майлс Маси участва Джордж Клуни.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Продуцентът на сапунени опери Донован Донали хваща жена си с любовника ѝ и ги заплашва с пистолет. В отговор невярната съпруга напада Донали и го намушква в задника. Донали подава молба за развод и изглежда, че ще успее да изрита бившата си съпруга на улицата без нито цент, но коварната съпруга се обръща към Майлс Маси, най-добрият бракоразводен адвокат. С помощта на хитри трикове в съда Маси обръща ситуацията на 180 градуса, а жертвата Донали се отказва от всичките си пари и къща по време на развода и буквално се озовава на бунището.

В същото време частният детектив Гюс Петч разследва богатия и женен бизнесмен Рекс Рексрот и заснема срещата му с развратна блондинка. След като получава такива уличаващи доказателства, Мерилин Рексрот, съпругата на Рекс, незабавно подава молба за развод, планирайки да отнеме цялото имущество на съпруга си. В отговор Рекс наема Майлс Маси, който проучва случая и осъзнава, че няма да е лесно да надхитри Мерилин. Меси наема Гюс Петч да проникне в къщата на Рексрот и да открадне бележника на Мерилин, докато самият Майлс кани Мерилин на вечеря в ресторант. Кучетата, които Мерилин е взела в къщата си, почти разкъсват нещастния детектив на парчета, но Гюс успява да изпълни задачата.

На процеса Мерилин симулира емоционален срив поради предателството на Рекс и ридаейки заявява, че се е влюбила в Рекс от пръв поглед. По това време Маси кани основния си свидетел - портиера на швейцарския хотел Краус фон Еспи, който казва на съда, че Мерилин е просто ловец на богати съпрузи. Нямало е никаква „любов от пръв поглед“ – Мерилин помолила портиера да ѝ посочи глупавия и похотлив богаташ, когото тя прелъстила. След като станала съпруга на Рекс, Мерилин трябвало само да изчака малко съпругът ѝ да ѝ изневери, след което да вземе парите му. Измамата на Мерилин е разкрита в съда, Маси триумфира, след като разводът е разрешен, а Мерилин не получава нищо.

Искайки да отмъсти на Майлс, Мерилин намира Донали и му предлага пари за помощта му. Скоро след това Мерилин се появява в офиса на Майлс с новия си годеник, петролния милионер Хауърд Д. Дойл. Мерилин настоява, че иска да подпише „предбрачен договор на Маси“ с Хауърд, което ще направи абсолютно невъзможно за нея да предяви претенции към каквото и да е имущество на съпруга си. Меси, който е тайно влюбен в Мерилин, полудява от ревност, но се опитва да я скрие. Меси съставя брачен договор между Мерилин и Хауърд, но по време на сватбата глупавият Хауърд, нетърпелив да демонстрира любовта си към Мерилин, просто изяжда договора, подправяйки го с кетчуп.

Шест месеца по-късно Маси пътува до Лас Вегас, за да говори на конгрес на бракоразводните адвокати и там Майлс среща Мерилин, която се е развела с Хауърд и е получила значителна част от състоянието му. По време на вечеря с Маси, Мерилин признава, че е разочарована от богатия си, но самотен живот. След като чува това, Майлс веднага признава любовта си на Мерилин и я завежда в църквата, където се женят. В опит да докаже любовта си, Меси сам подписва своя брачен договор, но когато се озовава с Мерилин на брачното легло, тя разкъсва тези документи и се втурва в обятията на Майлс. На сутринта след брачната им нощ Меси казва на конгреса, че любовта е най-важното нещо и че се отказва от развода в полза на благотворителната дейност.

Скоро след женитбата си Майлс гледа някакъв телевизионен сериал за лекари и внезапно разпознава един от актьорите като „Хауърд Д. Дойл“ и разбира, че цялата история за брака на Мерилин с петролния милионер е измама. Мерилин потвърждава предположението на Майлс и спокойно му съобщава, че не го обича и скоро ще се разведе с него, отнемайки половината от състоянието му. Хърб Майерсън, бос на Меси, след като научава, че Майлс е бил толкова умело измамен, изпуска нервите си и изисква отмъщение на Мерилин. Маси наема „Хъски“ Джо, голям убиец с астма, да убие Мерилин. Убиецът се захваща за „работа“, но по това време Майлс научава, че бившият съпруг на Мерилин Рекс Рексрот е починал, без да промени завещанието си, и следователно цялото му състояние е отишло при Мерилин. Сега тя е по-богата от съпруга си Меси и активите му вече не са изложени на риск. Разкаяният Майлс се втурва да спаси Мерилин от Джо, но Мерилин вече е предложила на убиеца двойно повече пари, така че Джо да убие Майлс вместо нея. В бъркотията на последвалата битка Джо бърка пистолета с инхалатор за астма и случайно се самоубива.

По-късно Майлс, Мерилин и техните адвокати се срещат, за да преговарят за развод. Майлс моли за втори шанс и преподписва брачния договор. Мерилин разбира, че тя също обича Меси и решава да стане негова съпруга наистина. А продуцентът Донали, който помогна на Мерилин да измами Майлс, се завръща в бизнеса, отново е богат и популярен. С помощта на детектив Гюс Петч, който има голяма колекция от видеоклипове на неверни съпрузи и съпруги, Донали открива ново телевизионно шоу „Най-смешните раздяли в Америка“, с водещ Гюс.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Джордж Клуни Майлс Маси – адвокат, специализиран в бракоразводни дела
Катрин Зита-Джоунс Мерилин Хамилтън Рексрот Дойл Маси – брачна измамница
Джефри Ръш Донован Донали – тв продуцент
Седрик „Развлекателят“ Гюс Петч – частен детектив, специализиран в разобличаването на прелюбодеяния
Едуард Херман Рекс Рексрот – похотлив богаташ, една от жертвите на Мерилин
Пол Адълстийн Ригли – помощник на Майлс Маси
Ричард Дженкинс Фреди Бендър – адвокат на Мерилин
Били Боб Торнтън Хауърд Д. Дойл – актьор от евтини филми и фалшив милионер
Джулия Дъфи Сара Батиста О'Фланаган Соркин – приятелка на Мерилин
Джонатан Хадари Хайнц, барон Краус фон Еспи – хотелски работник
Том Олдридж Хърб Майерсън – бос на Маси
Стейси Травис Бони Донали – невярната съпруга на Донован Донали
Ъруин Кийс „Хъски“ Джо – убиец

„Непоносима жестокост“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България филмът е издаден на VHS и DVD през 2004 г. от „Съни Филмс“.

На 4 август 2012 г. Нова телевизия излъчва филма с български дублаж за телевизията. Екипът се състои от:

Преводач Бисер Пачев
Режисьор на дублажа Красимир Куцупаров
Тонрежисьор Димитър Кукушев
Озвучаващи артисти Христина Ибришимова
Нина Гавазова
Владимир Пенев
Силви Стоицов
Георги Георгиев-Гого
Стефан Сърчаджиев-Съра

На 14 юли 2018 г. е излъчен повторно по bTV с войсоувър дублаж, записан в студио „Медиа Линк“.

Озвучаващи артисти Гергана Стоянова
Мина Костова
Даниел Цочев
Николай Николов
Петър Бонев
Преводач Пламен Узунов
Тонрежисьор Надежда Иванова
Режисьор на дублажа Мария Ангелова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Intolerable Cruelty (2003) // Box Office Mojo. Посетен на 28 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]