Никита Ремесиански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никита Ремесиански
Роден
предполага се 335 г.
Починал
предполага се 414 г. (79 г.)

Религияхристиянство
Канонизация
Празник22 юни
24 юни
Никита Ремесиански в Общомедия
Древната базилика в Ремесиана (Бела паланка)

Никита Ремесиански (на латински: Nicetius или Nicaeas, Niceas, Nicetus, Nicetas, на старогръцки: Νικήτίος) е римски църковен деец от ІV-V век, епископ на Ремесиана (античен град на мястото на днешния Бела паланка) в римската провинция Вътрешна Дакия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от илирийското племе дардани. Има предположения, че епископ Никита Ремесиански е автор на превода на библията на тракийски език - така наречената Библия Бесика, но за това съществуват спорове, поради факта, че неговата дейност е спомената само в два извора. Евсевий Йероним, съобщава в едно свое писмо, че Никита направил така, „щото звероподобните беси, които някога са принасяли в жертва хора, заменили скърцането на зъбите и гнева си със сладката песен на Христос“. В част от поема, писана от свети Павлин Нолански около 400 година и посветена на епископа на Ремесиана, пише:

Νam simul terris animisque duri et sua Bessi nive duriores nunc oves facti duce te gregantur pacis in aulam.[1]

Нали бесите, ако земята и душата им са корави, ако и те самите са по-корави от тамошния сняг, са станали сега по твое напътствие кротки овце, които се трупат в кошарата на мира.

В историческата наука няма консенсус дали Никита е превел Библията на езика на бесите, или само е проповядвал сред тях на техния език.[2]

Късноантичната базилика с амвон за проповеди и купел открита в Перперикон се счита, че е свързана с покръстването на бесите и с манастира.[3]

За разлика от Библията на Вулфила с готската азбука и Ватиканският пергамент – най-ранния кирилски ръкопис, няма открити оцелели образци от азбуката и библията на траките.

Предполага се че показаното на св. Константин Кирил Философ и на св. Методий в Херсонес по време на хазарската им мисия преведено на нов език свето писание написано с както са наречени в изворите „рожки букви“ е именно един тъкъв екземпляр или екземпляр от труда на епископ Вулфила извършен за готите.

Никита Ремесиански е светия и се чества на 22 юни.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ЛИБИ, том 1, София, 1958, стр. 258.; Migne PL 61, 487.
  2. Към въпроса за библейските преводи в България, проф. Цветана Чолова, стр. 119.
  3. Николай Овчаров, „Перперикон“
  4. Martyrologium Romanum. Libreria Editrice Vaticana 2001. Gross, Ernie. This Day In Religion. New York:Neal-Schuman Publications, 1990. ISBN 1-55570-045-4.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]