Николай Курнаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Курнаков
Николай Васильевич Курнаков
руски офицер

Роден
Починал
Санкт Петербург, Руска империя
ПогребанСанкт Петербург, Русия

Националност Русия
НаградиОрден „Свети Станислав“ I степен
Орден „Свети Станислав“ III степен
орден на свети Владимир, 4-та степен
Орден Свети Владимир III степен
Златно оръжие „За храброст“

Николай Василиевич Курнаков (на руски: Николай Васильевич Курнаков) е руски офицер, генерал-майор. Участник в Руско-турската война (1877—1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николай Курнаков е роден през 1827 г. е в семейството на дворянин от Донската казашка войска. Ориентира се според казашката традиция към военното поприще. Постъпва в Руската армия и през е произведен в първо офицерско звание прапорщик (1847).

Участва в Кримската война (1853-1856). Повишен е във военно звание подполковник (1859).

Участва в потушаването на Полското въстание (1863 – 1864). Повишен е във военно звание полковник от 1867 г.

Участва в Руско-турската война (1877—1878). Назначен е за командир на 21-ви Донски казашки полк (1877). Придаден е в състава на Предния руски отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Отличава се в битката при Стара Загора и битката при Джуранли. Повишен е във военно звание генерал-майор и е награден с орден „Свети Георги“ IV ст. Полкът е включен в състава на Западния отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Участва в зимното преминаване на Стара планина. На 30 ноември 1877 г. превзема Златишкия проход и Челопеч. За превземането на златишкия укрепен лагер е награден със златно оръжие „За храброст“. Награден е с орден „Свети Станислав“ I ст. (1880).

След войната е командир на 2-ра бригада от 1-ва кавалерийска дивизия (1879), 1-ва бригада от 4-та кавалерийска дивизия (1885).

Умира в Санкт Петербург на 12 април 1886 г. Погребан е в гробището на Новодевическия манастр.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877-1878, С., 1986, с. 24
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Курнаков, Николай Васиьевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​