Никола Буков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никола Буков
български художник

Роден
Починал

Националност България
Учил вНационална художествена академия
Кариера в изкуството
Учителипроф. Илия Бешков
Направлениеграфика, живопис, стъклопис
Награди„Илия Петров“
Семейство
ДецаДанила Стоянова
Яна Букова
Боян Буков
Рада Букова

Никола Буков (наричан Букчето) е български художник.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 февруари 1931 г. в София. Завършва средно образование във Френския колеж в София през 1948 г. и през същата година е приет в Художествената академия в София, специалност „Илюстрация“ при проф. Илия Бешков.

След завършването си през 1954 г. сътрудничи на различни издателства: „Български писател“, „Народна младеж“, „Народна просвета“ като илюстратор и оформител на книги. Оформя и илюстрира над 40 издания, сред които стихосбирки на Константин Павлов, Иван Пейчев, Иван Цанев и др. Участва в изложбите на илюстрацията и изкуството на книгата през 1968 и 1969 г.

Художник основател е на вестник „Народна култура“, 1957 г. Сътрудничи на редица вестници и списания. Работи като художник на списание „Пламък“ (1959 – 1962 г.) и вестник „Литературен фронт“ (1972 – 1973).

Член е на СБХ от 1968 г. От тази година работи в областта на декоративно-монументалните изкуства – стъклопис, керамика, метал. Реализира около 200 монументални творби в цялата страна и чужбина. Повечето от тях са в техниката на архитектурния витраж (гладко, равно оцветено стъкло в конструкция от оловни шпросни).

Сред по-важните му монументални творби са:

През периода 1997 – 2004 г. реализира четири самостоятелни изложби в галерия „Арт 36“. Взема участие в множество общи художествени изложби.

През 1977 г. получава ІІІ награда на конкурса „Голо тяло“. Награждаван е за графика, илюстрация и оформление на книгата. Удостоен е два пъти с наградата на СБХ на името на Илия Петров.

През 1987 г. е преподавател в Художествената академия в София.

Никола Буков е баща на поетесата Данила Стоянова, писателката Яна Букова, музиканта Боян Буков и на художничката Рада Букова.

Умира на 29 септември 2004 г. в София.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Иван Маразов. „Стъклописите на Николай Буков в Пантеона в Бургас“ // кн. 4. списание „Изкуство“, 1985.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]