Никола Вучков (Буф)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никола Вучков
български общественик

Роден
1865 г.
Починал
26 ноември 1940 г. (75 г.)
Семейство
ДецаФилип Вучков

Никола Вучков Костов е български общественик от Македония, борец за църковна независимост.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Вучков (на местния диалект Въчков) е роден през 1865 година в леринското село Буф, тогава в Османската империя. Участва в борбата за самостоятелна българска църква и образование, като донася в селото първите книги на български и спомага за отварянето на българската църква и училище, като първоначално българското училище се помещава в дома му.[1] През 1893 година се преселва в България, където в продължение на 17 години живее във Враца и работи като чиновник в Български пощи. През 1912 година по време на Балканската война е доброволец в Македоно-одринското опълчение и е командир на отряд. През Първата световна война е отново доброволец и заема длъжността на полицейски началник в Битоля. По-късно е пленен и заедно с други българи прекарва 10 месеца в затвор в Солун.

Някои от неговите наследници емигрират в Новия свят: в Канада синът му Тодор Н. Вучков и внуците Сотир Павлов и Марко Павлов, в САЩ дъщеря му Катя и зетят Атанас, както и братовият му син Андон Петров. Много негови наследници остават в България и Егейска Македония.[2] Синът му Филип Вучков е виден български духовник и революционен деец.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Вучковъ, Тодоръ Н. Протоиерей Филипъ Никола Вучковъ // Илинден 1903 – 1953. Indianapolis, Macedonian Tribune. с. 101.
  2. в. Македонска трибуна, 26 юни 1941 година