Никостратос Каломенопулос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никостратос Каломенопулос
Νικόστρατος Καλομενόπουλος
гръцки революционер

Роден
1865 г.
Починал
1952 г. (87 г.)
Никостратос Каломенопулос в Общомедия

Никостратос Каломенопулос или капитан Нидас (на гръцки: Νικόστρατος Καλομενόπουλος, Νίδας) е гръцки офицер и революционер, деец на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никостратос Каломенопулос и Дионисиос Венукас

Роден е през 1865 година на остров Сирос,[2] тогава в Османската империя или в Ретимно на Крит.[3] В гръцката армия достига чин лейтенант от пехотата.

Влиза с чета във вътрешността на Македония през 1904 година с голяма чета от 105 души, като тогава негов четник е Петрос Хадзитанасис. Действа в района на Мариово през 1905 година и разполага със 115 души добре въоръжени четници. Негов заместник е Христос Цолакопулос (капитан Рембелос), подвойводи са Ламброс Вейкос, Андонис Ставрианопулос, Антониос Цитурас или Дурас, Дибрас и Люпос, както и четниците Пападимитриу, Венукас, Цимискакос, Апостолакис, Музакитис, Фармакис, Папасотириу, Цертеас, Хелидонис и Хрисостомос Хрисомалидис. На 17 април част от четата му се слива с тази на Рулас Кукулос, а самият той оставя четата и от 29 април ръководството поемат Дибрас и Льопос[4].

Никостратос Каломенопулос

Участва в Първата световна война като военен командир на гръцката флота в Егейско море[5]. Умира в Атина през 1952 година.

Автор е на книга с географска насоченост за остров Крит[6].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]