Нилюфер (Орхан І)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нилюфер (на турски: Nilüfer) е съпругата на Орхан I, втория владетел на бъдещата Османска империя. Тя е майка на следващия владетел Мурад І. Друг неин син е Касим, починал през 1346 г. Някои по-стари източници твърдят, че е майка на първия син на Орхан І, Сюлейман паша, което е спорно.

Официалната история на нейния произход, датираща от 15 в., твърди, че е тя е дъщеря на Холофира - византийския управител на Биледжик. Легендата твърди, че бащата на Орхан І, Осман нахлул в Биледжик в момента на сватбата на Холофира, като пристигнал там с богати дарове и скрити и дегизирани войници. Холофира бил оплячкосан и се предал на Орхан. Съвременните изследователи, обаче, се съмняват в тази история, допускайки, че може да се базира на реални събития. Съмненията се базират на различни по-късни доказателства или липса на директни документални свидетелства от това време. Всъщност нейното име - Нилюфер е типично персийско и означава на персийски водни рози, поради което се предполага, че вероятно е била персийска наложница.

Нилюфер Хатун Имарети е приют за дервиши, сега превърнат в музей на Изник, провинция Бурса, построен от султан Мурад I през 1388 г., за да почете майка си след нейната смърт.