Нова генерация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Нова генерация“
Стилню уейв, дарк уейв, колд уейв
Активност1987 – 1992
Музикален издателБалкантон
Свързани изпълнителиКале
УебсайтСайт на групата
Бивши членовеДимитър Воев
Кристиян Костов
Кирил Манчев
Михаил Пешев
Алина Трингова
Людмил Миловански
Димитър Божидаров
Екатерина Пешева
Симеон Воев
Георги Стоилов

„Нова генерация“ е ню уейв група в София, България, основана през 1987 и съществувала до 1992 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото на "Нова Генерация" е поставено през 1979-1980 година с група "Парадокс": Димитър Воев, Кристиян Костов и Кирил Манчев.

По-късно, през 1985-та година, Воев започва да свири с Васил Гюров и Кирил Манчев, и така, на един купон се ражда идеята за група "Кале" - една от първите постпънк и ню уейв групи в България. Без да си налагат някакви ограничения или стилова насоченост, те наблягат на текстовете, които са на Воев и Гюров. Репетиците се рализират на купони и групата добива популярнст сред приятели. Единствената публична изява на "Кале" е на 15 май 1987 г. на първия рок фестивал в Летния театър на София. Сред преобладаващите хардрок банди, появата на тримата с неочаквания им стил и текстове, предизвиква фурор. Кулминацията е по средата на третото парче - "Епитаф на Кале", в което прозвучава: "Светът е нещо, о, любима, над което аз...пикая". Тук организаторите им изключват микрофоните и ги свалят от сцената. Четирхилядната публика става на крака и дълго време скандира "Кале".

През 1987 г. „Кале“ се разпада, а песните им продължават да се свирят на концертите на „Нова генерация“ и "Ревю". През същата година Димитър Воев, Кристиян Костов, Кирил Манчев и Пепи Попов създават "Вход Б". Идеята е да се заложи на второстепенното. След като Пепи Попв напуска групата, тримата и се кръщават “Нова Генерация” - по поемата на Димитър Воев „Нова генерация завинаги“.

През 1988 г. се присъединява Алина Трингова, а Кирил Манчев отива в "Ревю" като същевременнно е гост - барабанист в "Нова генерация". Едно от първите им запомнящи се участия е в рок фестивала "Рок под звездите" в Приморско, лятото на 1988 г. Фестивалът има конкурсен характер и всички групи взимат награди. Според публиката "Нова генерция" е откритието на фестивала, но журито не я удостоява с нито една награда: https://www.youtube.com/watch?v=Rne7FwLZrAE

По-късно се присъединява Михаил Пешев-клавири и флейта. В този състав през 1989 г. записват първата плоча от поредицата BG Rock, която поделят по половина с „Контрол“.

В началото на 1990 г. Костов и Пешев заминават за Канада с първата емигрантска вълна. "Нова генерация" остават само двама - Димитър Воев и Алина Трингова. След усилиено търсене, се появяват Димитър Попов - Димбето (китара) и Екатерина Атанасова (клавири и вокал). В тази формация, „Нова генерация“ свири в Берлин на фестивала Songs. Там получава висока оценка от публиката и журито, а стила им се определя като филм на Тарковски.

В началото на 1991 г. музикална къща „Джо-Дилема“ издава първата касета Forever на „Нова генерация“.

През 1992 г. групата преиздава албума Forever с 2 нови песни: „Скорпионите танцуват сами“ и „Мухата“. Съставът е: Димитър Воев, Екатерина Атанасова, Георги Стоилов („Мефисто“) и Симеон (Мони) Воев („Абсолютно начинаещи“).

На 7 май 1992 г. се организира концерт в зала „България“ с интересно съчетание от песните на „Кале“, Воцек и Чугра, „Абсолютно начинаещи“ и „Нова генерация“. В ролята на менажер е Светослав Битраков - музикант и приятел на Димитър Воев. Той организира още един концерт в края на юли в залата на ЦСДК (зад опашката на коня), който се оказва последен за Димитър Воев. Групата представя познатите вече парчета в нов, по-студен аранжимент и едно съвсем ново - "Вярата боли". Дни след този концерт Воев влиза в болница.

Групата прекратява дейността си след смъртта на Димитър Воев на 05.09.1992 г.

Последният концерт с името „Нова Генерация“ е на 21 май 1993 г. Представен е посмъртно издаденият албум „Отвъд смъртта“ на рождения ден на Димитър Воев.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

  • 1989
    • Димитър Воев – бас, вокал
    • Кристиян Костов – китара
    • Михаил Пешев – клавир, флейта
    • Алина Трингова – вокал
    • Людмил Миловански – барабани (1989, начало)
    • Кирил Манчев – барабани (1989, края)
  • 1992
    • Димитър Воев – бас, вокал
    • Екатерина Атанасова – клавир, вокал
    • Симеон Воев – китара

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цялостната идея за този албум е на Димитър Воев. Това е последният запис, реализиран от групата в пълен състав. Песните са записани в домашното студио на „Нова Генерация“ през месец юли 1992 г., а някои от песните са допълнени с отделни партии в „Дилема студио“ през месец септември същата година, като е запазен първоначалният замисъл.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]