Новини (1890 – 1912)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Новини (вестник))
„Новини“
Брой от 20 април 1893 г. със статия за Солунската българска семинария
Информация
Начало27 октомври 1890 година
Край9 октомври 1912 година
ИздателБългарска екзархия
Езикбългарски
Политическиконсервативен
Новини в Общомедия

„Новини“ е български вестник, орган на Българската екзархия, излизал в османската столица Цариград от 27 октомври 1890 до 9 октомври 1912 година.[1] Подзаглавието на вестника е „Вестник политически, научно-литературен и духовен“.[2]

През първата година е седмичник, от втората година излиза два пъти, а от 1909 – три пъти седмично. От 1898 година заглавието му е „Вести. Вестник обществен, политически, научно-литературен и духовен“. Вестникът е печатан в печатницата на ресенчанина Калчо Стоянов. От 7 януари до 2 август 1912 година е спрян от турските власти и вместо него се издава вестник „Глас“. От 1894 година, като приложение към него излиза списание „Библиотека“ със статии по научни, нравствени и педагогически проблеми. През годините редактори на вестника са Атанас Шопов, Димитър Македонски, Димитър Маринов (1899-1903),[3] д-р Владимир Бурилков, Христо Силянов, Димитър Бръзицов и други.

Вестникът е предназначен главно за българите в Османската империя и има значим принос за поддържането на българския национален дух в Македония и Тракия. Списва се в дух на лоялност към официалната власт. Обявява се против сръбската и гръцката пропаганда в Македония и Тракия. Информира за новостите от църковен и просветен характер и подробно се занимава с учебното дело и културните прояви на македонските български общини[4]. До Хуриета през 1908 година е подложен на цензура от страна на турската дирекция на печата. Има три основни отдела – духовен, училищен и стопански. Отразява някои политически прояви на македонските българи, но събития като Горноджумайското и Илинденско-Преображенското въстание, почти липсват на страниците му.

Брой 106 на „Вести“, четвъртък, 20 май 1910 г., с интервю с Дервиш Хима

След 1908 година вестникът редовно осведомява за положението на българските политически затворници в турските затвори, подканва българските общини да се интересуват от новите си изборни права, препоръчва да се създават български политически партии, протестира срещу ограничаването на правата на българските църкви и училища. Специално е отразено обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година. Открито обсъжда общобалкански политически въпроси. От декември 1908 година обнародва и официални документи, като турската конституция, речите на българските депутати в отоманския парламент, резолюциите на митингите на българите в Прилеп и Солун срещу сръбската и гръцката пропаганда. През 1909 година протестира остро срещу разтурянето на Съюза на българските конституционни клубове и изразява протеста на населението в Македония срещу обезоръжителната акция на младотурската власт от 1910 година. В навечерието на Балканската война вестникът се обявява срещу действията на ВМОРО и особено против атентатите на организацията в градовете Щип, Кочани, Дойран, Кратово и други, но обнародва сведения за масовите кланета на беззащитното население от страна на властите. Отделя особено място на изложенията на екзарх Йосиф I срещу насилието на мирни българи. В броевете си от септември 1912 година съобщава за подготовката на България за война и мобилизацията в балканските държави.

На 9 октомври 1912 година вестникът информира читателите си за избухването на Балканската война и преустановява излизането си.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „Пирински край“, том II. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1999. ISBN 954-90006-2-1. с. 53 – 54.
  2. Иванчев, Димитър. Български периодичен печат, 1844 – 1944: анотиран библиографски указател. Т. 2. София, Наука и изкуство, 1966. с. 77.
  3. Василева, Маргарита. Димитър Маринов и неговото етнографско дело // Маринов, Димитър. Избрани произведения. Том I: народна вяра и религиозни народни обичаи. София, Наука и изкуство, 1981, 14 с.
  4. Мицкова, М. „Едно богатство на българското наречие, говоримо във вилаетите“ – приносът на екзархийския вестник „Новини“/ „Вести“ (1890 – 1912) за изследване на югозападните български говори. – В: Годишник на Софийския университет, Т. 105, 2020, 43 – 95.