Новите съседи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Новите съседи
La que se avecina
LaQueSeAvecina.jpg
Жанр Комедия, Черна комедия, Ситком
Създател(и) Алберто Кабайеро
Лаура Кабайеро
Даниел Деорадор
Сценарий Алберто Кабайеро
Лаура Кабайеро
Даниел Деорадор
Серхио Митанс
Режисура Лаура Кабайеро
Хуан Луис Ибора
Алберто Кабайеро
Актьори Силвия Абрил
Мария Аданес
Рикардо Аройо
Кристина Кастаньо
Пабло Чиапея
Хосе Луис Хил
Макарена Гомес
Начо Герерос
Ева Исанта
Петра Мартинес
Кристина Медина
Исабел Ордас
Антонио Пагудо
Ванеса Ромеро
Антония Сан Хуан
Жорди Санчес
Луис Мигел Сегуи
Натали Сесеня
Фернандо Техеро
Карлота Боса
Фернандо Боса
Родриго Еспинар
Хема Куерво
Мариви Билбао
Ема Пенеля
Адрия Коядо
Малена Алтерио
Начална мелодия "La que se avecina"
Страна Испания
Език Испански
Сезони 8
Епизоди 109 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуценти Алберто Кабайеро
Естер Хименес
Продуцент(и) Alba Adriática 2007-2010
Grupo Infinia 2010-2013
Contubernio[1] 2013-
Времетраене 70–110 минути
Разпространение
ТВ Канал Telecinco
Формат на картината 4:3 SDTV (2007–2010)
16:9 SDTV (2011)
16:9 HDTV (2012-)
Излъчване 22 април 2007 г. –
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Новите съседи в Общомедия

Новите съседи (на испански: La que se avecina) е испански телевизионен сериал, съзаден от Алберто Кабайеро, Лаура Кабайеро и Даниел Деорадор. Сериалът дебютира в мрежата на "Telecinco" на 22 април 2007г. и жъне огромна популярност, както в родината си така и в други държави - включително и България.

Сюжет[редактиране | edit source]

Сериалът разказва за неволите и ежедневните проблеми на група съседи, които живеят в „луксозен” комплекс в покрайнините на голям град, вероятно Мадрид. Всъщност проблемите на съседите произтичат именно от това, че така наречената "луксозна" сграда не е точно това, което се казва в рекламите.

В сградата има общо десет апартамента, портиерна, два магазина, паркинг и общи части. Взаимоотношенията между съседите съвсем не са обикновени и нормални. Те никога не успяват да постигнат единодушие, а историята на всеки от тях е различна и уникална. Кавгите са ежедневие, както и комичните ситуации, пред които се изправят героите.

Апартаменти[редактиране | edit source]

В таванското помещение апартамент А намираме братята Ариас - Серхио и Хоакин, които далеч не приличат един на друг. Серхио е актьор по професия и истински плейбой по природа, който се е опитал да пробие с играта си в чужбина, но след неуспешен опит се връща. Хоакин пък е агент по недвижими имоти и истински работохолик, а по природа – безнадежден романтик.

В тавански апартамент В живеят програмистът Хавиер и съпругата му Лола. Хави е първият домоуправител, а това води при него безброй нестандартни оплаквания от неговите съседи, сред които са и родителите му Висенте и Грегория от апартамент 2В. Те са двойка черногледи и сприхави пенсионери, които винаги намират повод за недоволство.

Съседите им по етаж от са Амадор и съпругата му Маите заедно с трите им деца.

В апартамент 2С пък живее мистериозен обитател, чиято самоличност за момента е напълно неизвестна.

Етаж по-надолу в намираме Кристина, която наскоро е била изоставена от годеника си заради друга жена броени дни преди сватбата. Неин съквартирант пък е хомосексуалният кубинец Силвио, който често се представя за гадже на Кристина.

Съсед на етажа им е магазинерът Лео от , който живее сам и е истински досадник, но сам себе си смята за приветлив и общителен. Лео има връзки с няколко от съседките си, включително и Кристина.

В пък са рибният търговец Антонио и съпругата му Берта.

На приземния етаж в апартамент А са едни от най-колоритните обитателки на кооперацията - Исаскун и Мари Тере. Двете приятелки са взривоопасна комбинация, като Исаксун обижда всеки, който мине покрай нея, а Мари Тере и помага да „сплашат” останалите съседи.

В апартамента до тях на приземния етаж са Енрике и жена му Арасели. Енрике е общински съветник а жена му работи във фризьорския салон на същия етаж. Двамата заедно се виждат в чудо с проблемния си син Франсиско.

В последното помещение на приземния етаж, сякаш за да се запълни картинката, се намира и офиса на строителна фирма, където работят Ракел, Ерик и Хоакин от тавански апартамент А. Ракел е представител на фирмата, която търгува с апартаменти в забавния жилищен комплекс. [2]

Домоуправители[редактиране | edit source]

Мандат Собственик Начало на мандата Край на мандата Жилище Епизоди
1 Хавиер Марото 22 Април, 2007  03 април 2008  Мезонет B 1-13
2 Амадор Ривас 03 април 2008  06 юли 2008  Втори A 14-24
3 Антонио Ресио 06 юли, 2008  4 август 2010  Първи C 24-54
4 Росарио Паралес 4 август, 2010 1 Май 2011 Първи C 54-55
5 Юдид Бекер 1 Май 2011  1 октомври 2012  Мезонет А 55-68
6 Арасели Мадариага  1 октомври 2012  28 януари 2013  Партер B 68-79
7 Енрике Пастор 28 януари, 2013  настояще Партер B 80-настояще

Вицедомоуправители[редактиране | edit source]

Мандат Заемащ длъжността Начало на мандата Край на мандата Живее в Брой епизоди
Леонардо Романи
(Мандатите на Хави, Амадор и Антонио)
22 април 2007[3] 20 юли 2008[4] Първи B 1-26
Енрике Пастор
(Мандата на Антонио)
20 юли 2008[5] 28 юли 2008[6] Партер B 26-27
Исаскун Сагастуме
(Мандата на Антонио)
28 юли 2008[7] Партер A 27
Енрике Пастор
(Мандатите на Антонио и Юдит)
27 юли 2008[8] 29 май 2011[9] Партер B 27-59
Хавиер Марото
(Мандата на Юдит)
5 юни 2011[10] Мезонет B 60
Леонардо Романи
(Мандата на Юдит)
12 юни 2011[11] 26 юни 2011[12] Първи B 61-63
Енрике Пастор
(Мандатите на Юдит и Арасели)
26 юни 2011[13] 28 януари 2013[14] Партер B 63-80
Антонио Ресио
(Мандата на Енрике)
2 декември 2013[15] Настояще Първи C 81-presente

Портиери[редактиране | edit source]

Мандат Заемащ длъжността Начало на мандата Край на мандата Живее в Епизоди
Саид [N 1][16] 2005 22 април 2007[17] - Преди 1
Максимо Ангуло 22 април 2007[18] 10 юни 2009[19] Караваната 1-29
Нинес Чакон (по време на стачката на Макси и Коке) 20 юли 2008[20] Първи A 26
Коке Калатрава (назначен след уволнението на Макси) 10 юни 2009[21] настояще Караваната 29-настояще

Актьорски състав[редактиране | edit source]

Главни герои[редактиране | edit source]

 • Хорхе "Коке" Калатрава (Начо Герерос) (сезон 1 – ) - Портиерът на сградата. В началото работи като градинар. Бивш затворник в процес на реинтеграция. Живее в старата каравана на Макси.
 • Максимо "Макси" Ангуло (Едуардо Гомес) (сезон 1 - 6 ) – Бивш съпруг на Изаскун и бивш портиер на сградата. Съдружник в бар "Макс & Хенри" и работи като сервитьор.
 • Енрике Пастор (Хосе Луис Хил) (сезон 1 – ) – Общински съветник по младежта и спорта. Съсобственик на бар "Макс & Хенри". Неговият стремеж е да стане домоуправител на кооперацията.
 • Франсиско Хавиер "Фран" Пастор (Едуардо Гарсия) (сезон 1 – 6 ) – Размирният син на Енрике и Арасели. Оценките му са лоши, но съветва баща си в живота.
 • Арасели Мадериага де ла Вега (Исабел Ордас) (сезон 1 – 2; 5 – 7) – Бившата съпруга на Енрике и майка на Фран. Притежава фризьорски салон, докато не се развежда " за да преоткрие себе си". Три години по-късно, и след пътуване до другия край на света, се завръща в кооперацията.
 • Амадор Ривас Латоре (Пабло Чиапеля) (сезон 1 – ) – Метач, разведен баща на три деца. Работил е като служител на банка. Бивш домоуправител.
 • Мария Тереса "Маите" Фигероа Еспиноса (Ева Исанта) (сезон 1 – ) – Бившата жена на Амадор и майка на четири деца, едно от които е в резултат от връзката и със Серхио Ариас.
 • Ракел Вилянуева (Ванеса Ромеро) (сезон 1 – ) – Бивш директор, агент и продавач на "Мирадор де Монтепинар". Живее с братовчедка си Нинес.
 • Анхелинес "Нинес" Чакон Вилянуева (Кристина Медина) (сезон 2 – ) – Първа братовчедка на Ракел. Разведена и безработна. Нейната откровеност често е в нейна вреда.
 • Леонардо "Лео" Романи (Луис Мигел Сегуи) (сезон 1 – ) – Вицедомоуправител, има няколко кратки връзки с жени от сградата. Най-добрият му приятел е Амадор.
 • Антонио Ресио Матаморос (Джорди Санчес) (сезон 1 – ) – Дистрибутор на замразена риба. Притежава магазин "Морски дарове Ресио". Съпруг на Берта. Има сестра с психични отклонения. Що се отнася до личността му, може да се каже, че е сатира на "хетеросексуален мъж", арогантен, расист и хомофоб. Той смята, че животът му е добър, но в действителност няма нито приятели, нито жена.
 • Берта Ескобар (Натали Сесеня) (сезон 1 – ) – Жена лишена от чувство за хумор. По време на домоуправителството на на съпруга си има връзка с Коке.
 • Росарио Паралес (Карлос Алсалде) (сезон 4 – ) – Имигрант, който е в търсене на "испанската мечта". Работи за Антонио в "Морски дарове Ресио". Жени се за Амадор в опит да получи испанско гражданство. Майка му е в затвора за трафик на наркотици.
 • Хавиер "Хави" Марото Гутиерес (Антонио Пагудо) (сезон 1 – ) – Син на Висенте и Гоя. Работи като компютърен програмист в международна компания и е първият домоуправител на блока. Женен за Лола като живеят в двоен мезонет. Той живее в постоянна финансова криза.
 • Мария Долорес "Лола" Трухильо Пачеко (Макарена Гомес) (сезон 1 – ) – Отегчена от живота си и е по стъпките на майка си като започва да учи актьорско майсторство. Женена за Хави, не обича децата.
 • Франциска "Пака" Пачеко "Естела Рейнолдс" (Антония Сан Хуан) (сезон 3 – 4; 6 – 7) – Майка на Лола. Бивша актриса, чиято кариера е почти незабелязана.
 • Фермин Трухильо (Фернандо Техеро) (сезон 6 – ) – Баща на Лола. Неспособен да се грижи за своята "съпруга" и дъщеря, той ги изоставя и започва ново предизвикателство далеч от семейството си. Хави организира среща между Фермин и Лола, които искат да си дадат втори шанс.
 • Висенте Марото (Рикардо Аройо) (сезон 1 – ) – Ранно пенсиониран и вдовец. Прекарва деня си на дивана пред телевизора. Съпруг на Гоя и баща на Хави.
 • Юдит Бекер (Кристина Кастаньо) (сезон 3 – ) – Психолог с успешна кариера, добро финансово положение и активен социален живот. Нейното най-голямо желание е да намери мъжа на живота си, но не знае как.
 • Виолета Ресио Матаморос (Силвия Абрил) (сезон 2; 5; 6 – ) – Лудата сестра на Антонио. Въпреки заболяването и се опитва да бъде полезна. Безуспешно флиртува с Енрике, Амадор и Коке.
 • Ребека Ортис (Мария Аданес) (сезон 7 – ) – Адвокат и приятелка на Юдит. Причинява революция сред общността на съседите и сред стабилността на някои от двойките в сградата.
 • Хосефина "Фина" Силвестре (Петра Мартинес) (сезон 8 -) - Новата съседка в блока.

Бивши Герои[редактиране | edit source]

 • Хустиниана "Хусти" Латоре (Ампаро Вале) (сезон 5) ;7 сезон ( 4 епизод) – Майка на Амадор. Жена със силен характер и увереност.
 • Серхио Ариас (Адриа Коядо) (сезон 1 – 2; 6 ) – Актьор в сапунен сериал, където играе д-р Вентура. Има луксозен мезонет, където живее с брат си Хоакин, но по-късно решава да продължи кариерата си в чужбина. Има незаконно дете с Маите.
 • Грегория "Гоя" Гутиерес (Беатрис Карвахал) (сезон 1 – 4) – Съпруга на Висенте и майка на Хави. Гоя е консервативна и непоносима. Висенте я открива мъртва в кухнята докато приготвяла крокети.
 • Мария Тереса "Мари Тере" Валверде (Хема Куерво) (сезон 1 – 4) – Вдовица. Тя и приятелката и Изаскун решават да избягат от старческия дом. Двете успяват да си присвоят апартамент в кооперацията.
 • Бланка Неруда (Моника Перес) (сезон 2) – Съквартирантка на Ракел и Нинес. Била е омъжена и има 3-годишен син. Флиртува със Серхио и Хоакин.
 • Хулиан Пастор (Мануел Андрес) (сезон 1 – 2) – 80-годишният баща на Енрике. Пристига в дома на сина си, след като прекарва няколко години в старчески дом.
 • Хоакин Ариас (Гийермо Ортега) (сезон 1 – 2) – По-малкият брат на Серхио. Той е несигурен и натрапчив. Въпреки че има висше образование и магистърска степен, неговата работа е продавач на апартаменти. Има връзка с Гоя за една нощ. Живее с брат си Серхио и колегата си Ерик Кортес.
 • Ерик Кортес (Елио Гонсалес) (сезон 1 – 2) – Представител на строителната фирма. Приятел на Хоакин.
 • Силвио Рамирес (Роберто Сан Мартин) (сезон 1 – 2) – Млад мъж, имигрант от Куба, който нарича себе си идеалист и мечтател. Работи в бар "Макс & Хенри".
 • Кристина Агилера (Малена Алтерио) (сезон 1 – 2) – Невротична и скептична. Всичко, с което се захване се обърква. Често страда от депресия. Съпругът и я зарязва само след 1 месец. Работи като туристически агент.
 • Росарио "Чаро" де ла Вега (Ема Пенея) (сезон 1) – Майка на Арасели и тъща на Енрике. Тя е стисната и свадлива. Заминава за село и от тогава не се знае нищо за нея.

Епизоди[редактиране | edit source]

1 сезон[редактиране | edit source]

S1xE1 - Мирадор де Монтепинар (името на кооперацията)

S1xE2 - Натрапниците, любовната афера и катастрофата в гаража

S1xE3 - Фаянсът, полиграфът и пощенската пратка

S1xE4 - Тъмницата, отвличането и етажерката на площадката

S1xE5 - Романтиката, суматохата и кравата в двора

S1xE6 - Воайорът, проверката и кредитната карта

S1xE7 - Срещата, изгонването и турнира по тенис

S1xE8 - Лъжите, антидепресантите и Троянския кон

S1xE9 - Изнудването, изгонването и имотният скандал

S1xE10 - Клубът на самотните сърца, импотентността и инцидентът в басейна

S1xE11 - Придобивката, стрийптиза и посещението при скъперника

S1xE12 - Ревността, Папилома вирусът и скандалният развод

S1xE13 - Подкупът, арестите и бракът по сметка

2 сезон[редактиране | edit source]

С2/Eп.01 - Ергенът, млякото с фибри и новият домоуправител

С2/Еп.2 - Проваленият изпит, психозата и необяснимата любов

С2/Eп.03 - Състезанието, шоуто и тибетската купичка

С2/Еп.4 - Лъжата, гей барът и царят на импровизациите

С2/Eп.05 - Годишнината, перуката и секс-играчките

С2/Eп.06 - Телефонът, бардакът и ужасното петно

С2/Eп.07 - Тройката, прислужницата и дъждът от карфиол

С2/Eп.08 - Басът, 500-те хлебарки и общата прислужница

С2/Eп.09 - Суингърите, светкавичната сватба и сирачето

С2/Eп.10 - Пиянският секс, гай парадът и рогоносецът на Испания

С2/Eп.11 - Антената, самоубийството и новият домоуправител

С2/Eп.12 - Присъдата, фалшивата бременност и лятото без басейн

С2/Eп.13 - Водопроводчикът, свалката и бабата мотористка

С2/Eп.14 - Раждането, круизът и хотел Голф & Спа

C2/Eп.15 - Грабеж, чантата и канабис кооперация

Излъчване[редактиране | edit source]

Сезони Епизоди Премиера Финал Средно зрители
1 13 22 април 2007 22 юли 2007 3,185,000 (21.2%)[22]
2 15 3 април 2008 3 август 2008 2,863,000 (19.5%)[23]
3 14 10 юни 2009 16 септември 2009 2,171,000 (16.3%)[24]
4 12 26 май 2010 4 август 2010 2,180,000 (15.1%)[25]
5 13 1 май 2011 24 юли 2011 2,793,000 (16.2%)[26]
6 13 1 октомври 2012 28 януари 2013 4,140,000 (22.4%)[27]
7 13 2 декември 2013 10 март 2014 4,108,000 (21.3%)
8 16[28] 13 октомври 2014
Общо 106 2007 - N/A

В България[редактиране | edit source]

Сериалът в България стартира на 2 септември, 2013 г. по bTV Comedy, всяка делнична вечер от 22:00 ч., с повторение от 15:30 часа. От 17 ноември 2013 г. започва повторение на сериала, отново по bTV Comedy, всяка събота и неделя от 14:00 ч.. Третото излъчване на сериала започва на 16 юни 2014 г. с разписание всеки делничен ден от 18:00 ч. с повторения от 13:00ч. и събота и неделя от 15:00 ч. по bTV Comedy. На 29 август 2014 година стартират нови епизоди на сериала от 5. сезон с разписание всяка делнична вечер от 18:00ч, с повторения от 13:00ч. и уикенда от 15:00ч, отново по bTV Comedy. След това стартират 6. и 7. сезон със същото разписание.

Озвучаващи артисти Лидия Вълкова
Ани Василева
Димитър Иванчев
Светломир Радев
Александър Воронов
Преводачи Биляна Караангова
Даниела Славчева
Мариета Борисова
Мануела Панаретова
Тонрежисьори Галина Наумова
Стефан Македонски
Наталия Василева
Надежда Боянова
Стамен Янев
Александър Тодоров
Режисьори на дублажа Чавдар Монов
Михаела Минева
Обработка Студио "Медия Линк"(от 5. сезон)

Виж също[редактиране | edit source]

Щурите съседи

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

 1. Новите съседи. // btv.bg/comedy.
 2. La segunda temporada de 'La que se avecina' se estrena hoy en Telecinco. // 20minutos. 3 April 2008. Посетен на 28 January 2012.
 3. 'La que se avecina' estrena su tercera temporada. // Telecinco. 9 June 2009. Посетен на 28 January 2012.
 4. Muy pronto vuelve “La que se avecina”, descubre las tramas de la nueva temporada. // MiZonaTV. 18 May 2010. Посетен на 28 January 2012.
 5. Telecinco estrena la quinta temporada de "La que se avecina". // Frecuencia Digital. 1 May 2011. Посетен на 28 January 2012.
 6. Silvia Abril se muda a 'La que se avecina'. // Público. 28 December 2011. Посетен на 28 January 2012.
 7. 'La que se avecina' cierra con un 22,3% su sexta temporada, la más vista de su historia. // FormulaTV. 29 January 203. Посетен на 2 February 2013.
 1. Lo único que se sabe de este personaje, es que era un hombre de raza mora, que dimitió debido a un comentario xenófobo de Antonio.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „La que se avecina“ в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.