Нови медии

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Нови медии е пространен термин в областта на медиите и комуникациите, който се появява в края на 20 век, за да отрази навлизането на компютърни технологии в традиционни средства за информация като написаното и произнесеното слово, филмите, изображенията, музиката. Терминът е до голяма степен синоним на дигитални медии и е обект на дебати, защото границите и обхватът му трудно могат да бъдат точно определени[1].

Сливането между нови и традиционни медии - печат, телевизия и радио - става възможно благодарение на интерактивните възможности на компютърните, информационните и комуникационните технологии, компютризираните потребителски устройства и особено много – Интернет. Рамките на понятието са широки и в него са вложени много и различни разбирания и очаквания. Едно от схващанията е, че новите медии съдържат в себе си възможността да достъп при поискване на съдържание по всяко време, до всяка точка, през произволно цифрово устройство, както и възможност за интерактивна обратна връзка от потребителя, креативно участие и образуване на общностна мрежа около медийното съдържание. Друго важно очакване от новите медии е „демократизиране“ на процесите на създаване, публикуване, разпространение и потребление на медийното съдържание. Това, което разграничава новите от традиционните медии, е способността на дадено медийно съдържание да бъде цифровизирано. Съществува и динамичният аспект на производството на съдържание, което производство може да се осъществява в реално време.

В този смисъл, излъчването на филм по HD цифрова телевизия на дигитален плазмен екран продължава да е пример за традиционна медия, докато хартиен плакат на местна рокгрупа, съдържащ уеб адрес, на който феновете могат да намерят информация и музикални файлове за сваляне, е пример за комуникация, извършена чрез нови медии.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Нови медии // Литературата в медийна среда: терминологичен он-лайн речник. Посетен на 3 ноември 2019.

Примери за нови медии[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата New media в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​