Норшьопинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Норчьопинг)
Норшьопинг
Norrköping
— Град —
      
Герб
Сградата на общината
Сградата на общината
Страна Швеция
ЛенЙостерйотланд
ОбщинаНоршьопинг
Площ34,78 km²
Надм. височина0 m
Население87 247 души (2010)
2509 души/km²
Официален сайтwww.norrkoping.se
Норшьопинг в Общомедия

Норшьопинг (на шведски: Norrköping, правопис по правилата за транскрипции до 1995 г. Норчьопинг) е град в Швеция, лен Йостерйотланд. Главен административен център на едноименната община Норшьопинг. Градът е разположен на река Мутала, недалече от вливането ѝ в Балтийско море.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът, преди да бъде изгорен през 1719 г.

Първите сведения за Норшьопинг датират от 12 век – точното време на основаването на града не е известно, но тогава тук се споменава за църква, посветена на Свети Олаф, покровител на Норвегия. Заселниците използват праговете на река Мутала като източник на енергия за мелниците си, а също така и за риболов на сьомга.

Първите следи от името на града са от 1283 г., когато София Датска, жената на Валдемар I, предава правата за риболов на манастира Шенинге (на шведски: Skänninge). Норшьопинг получава права на град в началото на 14 век, но най-ранният документ, потвърждаващ статута, е датиран от 1384 г.

Бурното развитие на града е свързано с периода на индустриализация през 19 век, за което Норшьопинг получава прозвището „шведския Манчестър“. Тогава градът става един от най-важните центрове на шведската текстилна промишленост, и второто по големина на промишленото производство селище в страната.

Норшьопинг е един от 133-те града на Швеция, които имат статут на исторически градове.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Язовирната стена в центъра на града.
Музеят на труда

Целият индустриален център на града, със здания на фабрики и складове, е разположен на река Мутала. В него се намира и напълно реставрираната язовирна стена на реката.

Комплексът от текстилни фабрики се счита за един от най-добре запазените паметници на индустриалната архитектура в Европа. Сега в помещенията им се намира Градския музей, основната част от чиито експозиции са за предприемача Луис де Гире и неговата роля в изграждането на града. Наблизо има още два музея с историята на промишлеността в града – Мелничарския музей (Holmens Museum) със съществуваща воденица и Музея на труда (Arbetets Museum).

През 19 век, в Норшьопинг се намира една от най-големите еврейски общности в Швеция, а през 1858 г. е построена синагогата на улица „Брадгастан“. На север от града се намира най-големия зоопарк в Скандинавия.[1]

В градския Музей на изкуствата има интересни колекции от съвременно изкуство. Живописна панорама на града може да се види от платформата за наблюдение, разположена на височина от 50 m на 68-метровата кула на кметството.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През града преминават автомобилните пътища Е4 и Е22 и железопътната линия Södra stambanan (Малмьо – Катринехолм).

От 1904 г. в Норшьопинг започва да работи трамвайна мрежа.[2] През летните месеци, два пъти седмично на регулярните линии излизат ретро трамваи.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Представителният футболен отбор на града носи името ИФК Норшьопинг.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени
Свързани

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Норшьопинг е един от 133-те града в Швеция, които имат исторически статут.