Нюаркският атлет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нюаркският атлет
Newark Athlete
РежисьориУилям Кенеди Диксън
ПродуцентиУилям Кенеди Диксън
Филмово студиоЕдисън Манюфакчъринг Къмпъни
Жанрдокументален
късометражен
Премиера1891
Времетраене12 секунди
Страна САЩ
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Нюаркският атлет в Общомедия

„Нюаркският атлет“ (на английски: Newark Athlete) е американски документален късометражен ням филм от 1891 година на режисьора Уилям Кенеди Диксън. Кинолентата е експериментален филм, заснет в лабораториите на Томас Едисън с цел да се провери работоспособността на изобретения от него кинетоскоп. Снимките са протекли през май или юни 1891 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В продължение на 12 секунди лентата показва един професионален атлет, който стои пред камерата и жонглира с индиански бухалки.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 година филмът е избран от „Националният борд за съхранение на филми“ да бъде включен в „Националният филмов регистър“ на „Библиотеката на конгреса на САЩ“. Той е най-старият филм там.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Newark Athlete в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​