Обединено кралство Великобритания и Ирландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обединено кралство Великобритания и Ирландия
United Kingdom of Great Britain and Ireland
1801 – 1922
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Химн: Бог да пази Краля/Кралицата
Местоположение на Обединеното кралство
Местоположение на Обединеното кралство
КонтинентЕвропа
СтолицаЛондон
Официален език
Форма на управление
Монарх
1801 – 1820Джордж III
1820 – 1830Джордж IV
1830 – 1837Уилям IV
1837 – 1901Виктория
и други ...
Законодателна власт
Камара на лордоветеГорна камара
Долна камара
Площ
315 093 km2
Население
По оценка от 180116 000 000
ВалутаБританска лира
Предшественик
Кралство Великобритания Кралство Великобритания
Кралство Ирландия Кралство Ирландия
Наследник
Ирландска свободна държава Ирландска свободна държава
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия
Днес част от Великобритания
 Ирландия
Обединено кралство Великобритания и Ирландия в Общомедия

Обединено кралство Великобритания и (Северна) Ирландия от 1801 до 1922 г. е официалното име на държавата Обединено кралство, заемаща Британските острови. В 1922 година, след основаването на Ирландската свободна държава, държавата получава името Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Създаване[редактиране | редактиране на кода]

Създадено е на 1 януари 1801 г. чрез сливане на кралство Великобритания (възникнало на свой ред от сливането на кралство Англия и кралство Шотландия през 1707 г.) с кралство Ирландия. Сливането става след Ирландското въстание от 1798 г. Съюзът е оформен в Акт за съюз, приет от Парламента на Ирландия и Парламента на Великобритания.

Ирландският парламент е закрит, като Ирландия следвало да получи глас в обединения парламент. Заради ирландските католици е предложено да се въведе равноправие на католиците, на което яростно се съпротивлява напълно англиканският ирландски парламент. Предложението е блокирано от крал Джордж III, който счел изравняването на католиците за нарушение на неговата коронационна клетва. Католиците все пак получават равноправие през 1829 г.

Права за Ирландия[редактиране | редактиране на кода]

Дълги години ирландските политици настояват за самоуправление, наричано „хоумрул“ (на английски: Home Rule), и то почти е постигнато при британския премиер Уилям Гладстон през 1880-те години. Постоянното отсрочване на самоуправлението довежда до недоволство, после до насилие и накрая до независимост.

През 1919 г. парламентаристи от Шин Фейн сформират едностранно независим ирландски парламент в Дъблин. Следва Войната за независимост на Ирландия (1919 – 1921) и провъзгласяване на т.нар. Ирландска република (1919 – 1922) от 26 ирландски графства (католически). Другите 6 графства (протестантски), наречени Северна Ирландия, остават в състава на Обединеното кралство.

Прекратяване на съюза[редактиране | редактиране на кода]

Съюзният договор е прекратен след получаване от Ирландия на независимост на 6 декември 1922 г., когато договорът между правителството на Великобритания и представители на самопровъзгласилата се Ирландска република създава Ирландската свободна държава в завършек на Войната за независимост на Ирландия.

Договорът създава самоуправляем доминион (подобно на Канада, Австралийския съюз, Нова Зеландия и др.), наречен Ирландска свободна държава, в състава на Британската империя. Той предвижда войските на Великобритания да бъдат изведени от по-голямата част от острова, новата държава да поеме дял от дълговете на дотогавашната обединена държава, а протестантска Северна Ирландия, създадена през 1920 г., да може при желание да излезе от новата държава.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Северна Ирландия се възползва от правото си и след 2 дена официално обявява, че се отделя от новата държава. Едва през 1927 г., в съответствие с Акта за кралския и парламентския титули, Обединеното кралство Великобритания и Ирландия е преобразувано в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Ирландската свободна държава, в съответствие с новоприетата си конституция, се преобразува в Република Ирландия, считано от 29 декември 1937 г.

Днес част от ...[редактиране | редактиране на кода]

Обединеното кралство Великобритания и Ирландия заема териториите на днешните държави: