Облокул Тошев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Облокул Тошев
таджикски съветски икономист
Облокул Тошев, 1981 г.
Облокул Тошев, 1981 г.

Роден
Починал
30 януари 2009 г. (76 г.)
Научна дейност
ОбластИкономика
Облокул Тошев в Общомедия
Тошев със съпругата си Рано Самиевна в Ленинград, 1970
Малкият Облокул със семейството си (баща, майка, чичо), 1933

Облокул Тошевич Тошев (на таджикски: Облоқул Тошевич Тошев) е таджикски съветски учен икономист от български произход. Той е академик, доктор на икономическите науки, професор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Душанбинския педагогически институт. Работи като инструктор в отдел „Студентска младеж“ в Централния комитет на Ленинския комунистически съюз на младежта на Таджикистан (1956 – 1957) и като преподавател по политикономия в Съветско-партийната школа при ЦК на Компартията на Таджикистан (1957 – 1960). Аспирант в Московския университет „М. Ломоносов“ (1962 – 1964).

От 1974 до 1981 година е вече декан на Задочния факултет на Таджикския селскостопански институт. Защитава (1976) в МГУ дисертация за степен доктор на науките. От 1981 до 2009 година е ръководител на катедрата по политикономия на Душанбинския педагогически институт[1].

Публикувал е над 70 научни труда, включително 7 монографии и 3 учебни пособия по основи на икономическата теория. Под негово научно ръководство са подготвени над 20 учени. Вписан е в Съветската икономическа енциклопедия като един от най-крупните учени в областта на политикономията.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Тошев, Облокул Тошевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​