Общ пазар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Единен пазар е вид търговски блок, който е изграден на базата на митнически съюз с общи политики за регулация на продуктите и свобода на движение за факторите на продукция (капитал и труд) и предприемачеството.

Целта е да се направи така, че движението на капитал, труд, стоки и услуги между членовете да е лесно между тях. Физическите (граници), техническите (стандарти) и фискалните (такси) бариери между страните членки са премахнати в най-голямата възможна степен. Тези бариери пречат на свободата на движение на четирите фактора на продукция. За да се преодолеят тези бариери страните членки полагат политическа воля и те трябва да формулират общи икономически политики.

Общият пазар е първата степен към единния пазар, и може да бъде ограничен основно до митнически съюз с относително свободно движение на капитал и стоки.

Виж още[редактиране | edit source]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Single market“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.