Овча купел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Овча купел
— квартал —
Сградата на банята
Сградата на банята
България
Red pog.png
Овча купел
София
Red pog.png
Овча купел
Страна Флаг на България България
Област Област София
Община Столична община
Част от София
Овча купел в Общомедия

Овча купел е квартал в София, част от район Овча купел на Столична община. Застрояването му започва през 1914 година.[1] В началото на 60-те години е построен новият стадион „Славия“, където играе едноименният футболен отбор ПФК „Славия“. 6 септември е празник на квартала, отбелязван със събор, на който има сцена, маси, въртележки и атракции.

Името на квартала е свързано с термална вода, която излиза на земната повърхност: овчари, които водели стадата си там, знаели, че овцете с охота газят из мочурливите ливади. След земетресение през 1858 г. бликнала топла вода, а овцете не я отбягвали и били като къпани, откъдето дошло и името, буквално „овча къпалня“. По-късно водата е каптирана и е построена баня, която функционира до началото на 80-те години. В близост до нея е построена и болница за рехабилитация, която разполага с малък плаж, отварян през летните месеци. Кварталът е имал статут на курортна местност.

Балнеокомплексът е в непосредствена близост до Владайска река, от западната ѝ страна, докато спортният комплекс „Славия“ е от източната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Квартал Овча купел се застроява като софийска махала в средата на 19 в., в района около банята. През 1922 г. е открито читалище, преименувано по-късно на името на Никола Вапцаров. То се намира в най-източната част на квартала, там където е прекарана трамвайната линия №5 към кв. Княжево. През 1963 г. зад читалището е построена сградата на техникум „Киров“, а то остава в североизточния ъгъл на неговия двор.

Кварталът се разраства в западна посока, като изграденият при социализма жилищен комплекс приема същото името за двете си части - Овча купел 1 и 2. Комплексът е изграден до началото на 90-те години, при застрояване с едропанелни жилищни сгради от серия Бс-69-Сф-УД-83, както и с блокове, построени по система „едроплощен кофраж“. Кварталът се намира на около 6 км от центъра на града. Разполага с мини паркове за разходки и детски увеселителен парк. Има търговски център с най-разнообразни стоки и услуги.

Транспорт и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

В квартала минават трамваи 11 и 19 и автобуси 11, 45, 60, 73, 102. В близкосрочен план през квартала ще минава и третият метродиаметър на Софийското метро.

Една от софийските автогари е разположена в едноименния квартал — автогара „Овча купел“, извършваща предимно вътрешни превози. Оттам тръгват множество автобуси и бусове за екскурзии в близко разположената планина Витоша. Въпреки, че се намира на 6 км от центъра на София, инфраструктурата е проблемна, с нередки задръствания около квартала.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кираджиев, Светлин. София. 125 години столица. 1879-2004 година. ИК „Гутенберг“, 2006. ISBN 978-954-617-011-8. с. 100.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]