Овча купел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сградата на Банята в кв. Овча Купел, София

Овча купел е квартал в София, част от район Овча купел на Столична община. Застрояването му започва през 1914 година.[1] В началото на 60те години е построен новият стадион „Славия“, където играе едноименният футболен отбор ПФК „Славия“. 6 септември е празник на квартала, отбелязван със събор, на който има сцена, маси, въртележки и атракции.

Името на квартала е свързано с термална вода, която излиза на земната повърхност: овчари, които водели стадата си там, знаели, че овцете с охота газят из мочурливите ливади. След земетресение през 1858г. бликнала топла вода, а овцете не я отбягвали и били като къпани, откъдето дощло и името, буквално "овча къпалня". По-късно водата е каптирана и е построена баня, която функционира до началото на 80те. г. В близост до нея е построена и болница за рехабилитация, която разполага с малък плаж, отварян през летните месеци. Кварталът е имал статут на курортна местност.

Балнеокомплексът е в непосредствена близост до Владайска река, от западната й страна, докато спортният комплекс "Славия" е от източната.

История[редактиране | edit source]

Квартал Овча купел се застроява като софийска махала през средата на 19в., в района около банята. В 1922г. е открито читалище, преименовано по късно на името на Никола Вапцаров. То се намира в най-източната част на квартала, там където е прекарана трамвайната линия №5 към кв. Княжево. В 1963 зад читалището е построена сградата на техникум "Киров", а то остава в североизточния ъгъл на неговия двор. Кварталът се разраства в западна посока, като изградения при социализма жилищен комплекс приема същото името за двете си части - Овча купел 1 и 2. Комплексът е изграден до началото на 90те. г, при застрояване с едропанелни жилищни сгради от серия Бс-69-Сф-УД-83, както и с блокове, построени по система "едроплощен кофраж". Кварталът се намира на около 6 км от центъра на града. Разполага с мини паркове за разходки и детски увеселителен парк. Има търговски център с най-разнообразни стоки и услуги.

Транспорт и инфраструктура[редактиране | edit source]

В квартала минават трамваи 11 и 19 и автобуси 11, 45, 60, 73, 102. В близкосрочен план през квартала ще минава и третият метродиаметър на Софийското метро. Една от софийските автогари е разположена в едноименния квартал — автогара "Овча Купел", извършваща предимно вътрешни превози. Оттам тръгват множество автобуси и бусове за екскурзии в близко разположената планина Витоша. Въпреки, че се намира на 6 км от центъра на София, инфраструктурата е проблемна, с нередки задръствания около квартала.

Обществени институции[редактиране | edit source]

Галерия[редактиране | edit source]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Кираджиев, Светлин. София. 125 години столица. 1879-2004 година. ИК „Гутенберг“, 2006. ISBN 978-954-617-011-8. с. 100.

Външни препратки[редактиране | edit source]