Огнен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Огнен
Общи данни
Население157 души[1] (15 март 2024 г.)
5,38 души/km²
Землище29,321 km²
Надм. височина287 m
Пощ. код8467
Тел. код05578
МПС кодА
ЕКАТТЕ53312
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБургас
Община
   кмет
Карнобат
Георги Димитров
(независим политик; 2007)

Òгнен е село в Югоизточна България, община Карнобат, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Огнен се намира на около 57 km запад-северозападно от центъра на областния град Бургас, около 14 km запад-северозападно от общинския център град Карнобат и около 35 km североизточно от град Ямбол. Разположено е в Източна Стара планина, в североизточните подножия на Терзийски баир, по склон с преобладаващ наклон на изток-североизток. Надморската височина в центъра на селото е около 282 m. Климатът е преходно-континентален.

Общински път води от Огнен на запад след разклон към селата Терзийско – на юг и Лозица – на север, а на изток – през село Искра към връзка с първокласния Подбалкански път.

Землището на село Огнен граничи със землищата на: град Сунгурларе на север; село Горово на североизток; село Искра на изток; село Церковски на югоизток (около 7 m обща граница при язовир); село Венец на юг; село Терзийско на запад; село Лозица на северозапад.

В землището на Огнен има 4 язовира.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

След Руско-турската война 1877 – 1878 г., по Берлинския договор 1878 г. селото остава в Източна Румелия; присъединено е към България след Съединението през 1885 г.

През 1934 г. селото с дотогавашно име Българско Бей кьой[3][4] е преименувано на Огнен.[5]

Да се даде точен отговор на въпроса кога е положено началото на село Огнен е изключително трудно. Но землището му е изключително богато на керамични находки, които показват, че в близост и около селото е развивана човешка дейност от древни времена. На юг от селото има струпване на множество могили, които също доказват, че тук е имало живот от хиляди години. За първи път землището в което се намира селото влиза в българските предели 705 година като сключен договор за мир между хан Тервел и Юстиниан II. Тогава българският владетел получава Загорието. Районът на Задбалканските котловини е бил векове буферна зона между българската и византийската държава. В началото на 3 век възниква крепостта Лардия в близост до село Лозенец. Един от маршрутите от планината до тази крепост минава през село Българско Бей кьой (Огнен) и през ниската част на село Аладаглий и водел право в крепостта, а от там за Ямбол и Одрин. Този маршрут е правил село Огнен стратегически важно. Късноантична крепост Крачана се намира в едноименната местност. Крепостта е изградена в най-източните части на Терзийския баир, върху рида „Бейски кайряк“, част от местността „Крачана“. „Бейски кайряк“ е плато с добра видимост на север към Подвиската крепост и на изток към Зименската крепост. Има отвесни източни стръмнини към река Мочурица. Реката тече северно и източно под укреплението. Югоизточната му стена е дълга 105 m. От юг, югозапад, където е най-достъпна, има следи от ров и вал. От североизток, север и северозапад не личат следи от крепостна стена, може би поради естествената непристъпност на терена. От североизток има малък дол с вода. Крепостната стена е била изградена от обработен камък, споен с хоросан, смесен със счукана тухла. Керамиката е от IV-VII век.

Документи дават сведения за селото от 24 април 1690 година. Тогава селото се е казвало Бей Гюберан. В документите пише, че то е било вакъф на покойния Руккас Синан бей и е наброявало 262 домакинства, от които повече от 30 са приели насилствено исляма. Беят обаче е живял един век преди датата в този документ, което означава, че селото има над пет вековна история. Тогава мюсюлманите не са плащали данък джизие и затова останалите християнски семейства са били принудени да плащат и за тези над 30 семейства мохамедани. Френския пътешественик Жак Бонгарс пресякъл през 1585 г. земите на Карнобатския и Айтоския край пише в своите хроники за плодородието и изобилието от овчи стада. Земите около селото са били известни още тогава с пшеницата, ечемикът, нахута и лещата, произвеждал се е мед и първокачествено масло.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на село Огнен наброява 1029 души при преброяването към 1934 г. и 1106 към 1946 г., намалява до 431 към 1985 г. и е 152 души (по текущата демографска статистика за населението) към 2021 г.[6]

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[7]

Численост
Общо 208
Българи 138
Турци 17
Цигани 9
Други -
Не се самоопределят -
Неотговорили 44

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Изповядваната религия в село Огнен е – предимно, православно християнство.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Село Огнен към 2022 г. е център на кметство Огнен.[8][9]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На километър от селото се намира местност наречена „Крали Марковата стъпка“ – това е малко водопадче, за което се носи легендата, че на дъното има няколко образувания (стъпката на крали Марко и отпечатък от неговия бастун). От там и идва наименованието на местността. Малко по-нататък от тази местност има чешма наречена „Миховска“, от нея тече бистра и студена вода.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Събор на селото се е провеждал всяка година на 15 май, но традицията е прекратена, понеже хората са предимно възрастни и организацията липсва. Но от 2008 година се провежда молебен за дъжд. В този ден се коли овца прави се курбан в центъра на селото. Молят се на майката земя за плодородна година с дъжд и без градушки.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Кухнята на огненци е традиционно българска. Правят се изкусни баници с домашно овче сирене и хубаво гъсто кисело мляко.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Държавна агенция за метрологичен и технически надзор; община Карнобат, село Огнен Към 29 септември 2022 г.
  3. Справка за с. Огнен, общ. Карнобат, обл. Бургас към 03.03.1878 г. // Архивиран от оригинала на 2022-09-30. Посетен на 2022-09-30.
  4. Справки в Националния регистър на населените места, Списъци на населените места. Списък на населените места в Княжество България според преброяването на 1 януари 1893 г.; София, Държавна печатница, 1894, стр. 5. I. Окръг Бургас / 4. Околия Карнобат / 3. Община Българско-Бей-Кьой: 1) с. Българско-Бей-Кьой
  5. Справка за с. Огнен, общ. Карнобат, обл. Бургас към 14.08.1934 г. Събитие: промяна на наименование Архив на оригинала от 2022-09-30 в Wayback Machine. Справката е генерирана на 30.09.2022
  6. Справка за населението на с. Огнен, общ. Карнобат, обл. Бургас // Архивиран от оригинала на 2022-09-29. Посетен на 2022-09-29.
  7. Ethnic composition, all places: 2011 census // pop-stat.mashke.org. Посетен на 9 юни 2019.
  8. Справка за събитията за кметство Огнен Архив на оригинала от 2022-10-02 в Wayback Machine. Справката е генерирана на 02.10.2022
  9. Интегрирана информационна система на държавната администрация, Административен регистър, област Бургас, кметство Огнен Архив на оригинала от 2022-10-02 в Wayback Machine. Справката е генерирана на 02.10.2022

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]