Окаханджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Град
Окаханджа
на английски: Okahandja

Flag of Namibia.svg

Bahnhof Okahandja 1903.jpg
Флаг Герб
Флаг
Герб
Държава Намибия
Регион Очосондюпа
Координати 21°58′49″ ю. ш. 16°54′39″ и. д. / 21.980278° ю. ш. 16.910833° и. д.
Основаване 1800
Население 21 000 души 
Часова зона UTC+1, през лятото UTC+2
Телефонен код 6228
Автомобилен код OH
Сайт http://www.okahandja.net/

Окаханджа (Намибия)
Red pog.png
Окаханджа

Окаханджа е град в североизточна Намибия в състава на регион Очосондюпа. Намира се северно от столицата Виндхук и през него минава главен път B1. Основан е около 1800, от представители на двете местни племенни групи хереро и нама. Името на града е на езика на племето хереро и означава „мястото, където две реки се вливат една в друга“.

Описание[редактиране | edit source]

Първият европеец стъпил в града през 1827 г. Това бил немският пастор Хейнрих Шмелен. През 1844 г. двама мисионери окончателно усядат в града. От този период датира и църквата. Военната база на немската армия е основана доста по-късно, едва през 1894 г. Някой смятат тази година за официалната година на основаването на града. Градът е център на представителите от племето хереро. В него има изграден открит пазар, който е и една от атракциите за туристите. Тук са погребани и видни дейци за свободата на Намибия - Хосеа Кутако и Клеменс Капуо. Тук се намира изграденият след обявяването на независимостта Национален институт за образователно развитие.

Транспорт[редактиране | edit source]

Окаханджа е една от точките на националната железопътна система Транс Намиб. ЖП гарата е изградена през 1909 г. и това довежда до по-нататъшен растеж и развитие в района.

Образование[редактиране | edit source]

В града има шест начални, две гимназиални и едно висшо учебно заведение.