Окаханджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Окаханджа
на английски: Okahandja Flag of Namibia.svg
— град —
Знаме    Герб
Bahnhof Okahandja 1903.jpg
Namibia relief location map.jpg
Red pog.png
Окаханджа
Страна Флаг на Намибия Намибия
Регион Очосондюпа
Население 21 000 души
Основаване 1800
Телефонен код 6228
МПС код OH
Официален сайт http://www.okahandja.net/
Окаханджа в Общомедия

Окаханджа е град в североизточна Намибия в състава на регион Очосондюпа. Намира се северно от столицата Виндхук и през него минава главен път B1. Основан е около 1800, от представители на двете местни племенни групи хереро и нама. Името на града е на езика на племето хереро и означава „мястото, където две реки се вливат една в друга“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Първият европеец стъпил в града през 1827 г. Това бил немският пастор Хейнрих Шмелен. През 1844 г. двама мисионери окончателно усядат в града. От този период датира и църквата. Военната база на немската армия е основана доста по-късно, едва през 1894 г. Някой смятат тази година за официалната година на основаването на града. Градът е център на представителите от племето хереро. В него има изграден открит пазар, който е и една от атракциите за туристите. Тук са погребани и видни дейци за свободата на Намибия - Хосеа Кутако и Клеменс Капуо. Тук се намира изграденият след обявяването на независимостта Национален институт за образователно развитие.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Окаханджа е една от точките на националната железопътна система Транс Намиб. ЖП гарата е изградена през 1909 г. и това довежда до по-нататъшен растеж и развитие в района.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

В града има шест начални, две гимназиални и едно висшо учебно заведение.