Олбани (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Олбани.

Олбани

Местоположението на река Олбани (повдигната с по-дебела линия), течаща от запад на изток в провинция Онтарио
Общи сведения
МестоположениеКанада (провинция Онтарио)
Дължина982 km
Водосб. басейн135 200 km²
Отток1420 m³/s
Начало
Мястоезерото Кат
Координати51°35′27.96″ с. ш. 91°54′39.96″ и. д. / 51.5911° с. ш. 91.9111° и. д.
Надм. височина397 m
Устие
Мястозалив Джеймс, южната част на Хъдсъновия залив
Координати52°13′00.84″ с. ш. 81°26′45.96″ и. д. / 52.2169° с. ш. 81.4461° и. д.
Надм. височина0 m
Ширинаделта m
Олбани в Общомедия

Олбани (на английски: Albany River) е река в централната част на Канада, северната, централната част на провинции Онтарио, вливаща се в залива Джеймс, южната част на Хъдсъновия залив. Дължината ѝ от 982 км[1] ѝ отрежда 17-о място в Канада.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Извор, течение, устие[редактиране | редактиране на кода]

Река Олбани изтича от южния ъгъл на езерото Кат (според някои източници от източната част на езерото Сейнт Джоузеф, а реката до него се нарича Кат), на 397 м н.в., в западната част на провинция Онтарио. Тече на юг, а след това на изток през езерата Капикик, Зайонз, Фаусет, Бамаджи и Сейнт Джоузеф. След изтичането си от източната част на последното продължава в североизточна посока, минава през езерата Миминиска, Петауанга и Макокибатан и през още множество по-малки. Преди устието на най-големия си приток река Огоки (десен приток), завива на югоизток, а при устието на река Кеногами (десен приток) на североизток и се влива чрез делта в югозападната част на залива Джеймс, южната част на Хъдсъновия залив, при град Форт Олбани.

Водосборен басейн, притоци[редактиране | редактиране на кода]

Площта на водосборния басейн на реката е 135 200 km2.

Водосборният басейн на Олбани граничи с други 4 водосборни басейна:

на север – с водосборния басейн на река Атавапискат, вливаща се също в залива Джеймс;
на югоидток – с водосборния басейн на река Мус, вливаща се също в залива Джеймс;
на юг – с водосборния басейн на река Сейнт Лорънс, вливаща се в Атлантическия океан;
на югозапад – с водосборния басейн на река Уинипег, от системата на река Нелсън, вливаща се в Хъдсъновия залив;

В река Олбани се вливат няколко по-значителни притока:

Мисекоу (десен)
Етоумами (ляв)
Шабускуа (десен)
Огоки (десен)
Кеногами (десен)
Хенли (ляв)

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Многогодишният среден дебит в устието на Олбани е 1420 m3/s[1]. Максималният отток на реката е през юни и юли, а минималния през февруари-март – 251 m3/s. Снежно-дъждовно подхранване. От ноември до края на април реката замръзва. Плавателна е на 400 км от устието.

Хидроенергийни мощности[редактиране | редактиране на кода]

От река Олбани на три места се отклоняват води към съседни реки с цел повишаване на нивото им и по-голямото производство на електроенергия от изградените по тях ВЕЦ-ве.

Откриване и изследване на реката[редактиране | редактиране на кода]

Устието на реката е открито през септември 1631 г. от английския полярен мореплавател Томас Джеймс, който кръщава новооткритата река и залива в който тя се влива (залив Джеймс) в чест на принц Джеймс, херцог на Йорк и Олбани, който по-късно става крал на Англия под името Джеймс II[2].

През 1674 г. неизвестен търговски агент на Компанията „Хъдсън Бей“, занимаваща се с търговия на ценни животински кожи открива част от средното течение на реката.

Пет години по-късно в устието на Олбани служители на Компанията основават търговско селище (фактория) Форт Олбани, а през 1743 г. и в устието на река Кеногами (сега селището не съществува).

През 1775-1776 г. геодезистът на Компанията Едуард Джарвис изследва югоизточната част от басейна на реката и вододела с река Мисинаиби (от басейна на река Мус).

През 1779-1782 г. новият геодезист на Компанията Филип Търнър извършва първото топографско заснемане и картиране на реката.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б atlas.nrcan.gc.ca // Архивиран от оригинала на 2008-10-14. Посетен на 2012-11-06.
  2. Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962, стр. 142.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Albany River в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​