Олга Константиновна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Олга
кралица на гърците
Olga of Greece VI.jpg
.
Лични данни
Регент на Константинос I
Регентство 17 ноември - 19 ноември 1920
Родена 3 септември 1851
Павловск, Русия
Починала 18 юни 1926
Пау, Франция
Семейство
Брак Георгиос I
Династия Романови
Баща Константин Николаевич
Майка Александра фон Сакс-Алтенбург
Герб Personal flag of queen Olga.svg
Олга Константиновна (3 септември 1851 - 18 юни 1926) е велика руска княгиня, внучка на император Николай I, и първа кралица на Гърция, съпруга на гръцкия крал Георгиос I.

Олга Константиновна е родена на 3 септември 1851 в Павловск, Русия. Тя е дъщеря на великия княз Константин Николаевич и прицеса Александра фон Сакс-Алтенбург.

През 1863 г. гръцкият крал Георг I посещава Петербург, за да благодари на руския император Александър II за оказаната му подкрепа за заемането на гръцкия престол. Тогава дванадесетгодишната Олга Консантинова среща за първи път бъдещия си съпруг. Двамата се влюбват през 1867 г., когато Георг гостува на сестра си Мария Фьодоровна в Петербург. Двамата се венчават на 27 октомври 1867, след което Олга получава титлата кралица на елините. По майчина линия Кралица Олга е 27-о поколение потомка на византийската императрица Ефросина Дукина Каматерина (1155-1211), кояти е била съпруга на византийския император Алексий III Ангел. Като потомка на византийските василевси Олга става много популярна в Гърция.

Олга Константиновна и Георг I имат осем деца:

В новата си родина, Гърция, Олга е популярна и с благотворителната си дейност. Тя основава най-голямата болница в Гърция, Евангелисмос в Атина, и руската болница в Пиреа.

След смъртта на внука ѝ, Александрос I, на 25 октомври 1920, гръцкото правителство предлага трона на брат му Павлос. Павлос отказва, оповавайки се на факта, че баща му и по-мголемият му брат са живи. След като правителството на Елевтериос Венизелос губи изборите, регентът, адмирал Павлос Кунтуриотис, се оттегля на 17 ноември 1920 в полза на кралица Олга. Тя управлява като регент до завръщането на сина ѝ, Константинос, на гръцкия престол на 19 ноември след проведен плебисцит.

Кралица Олга умира на 18 юни 1926 във Пау, Франция.