Онтология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рафаело изобразява Платон и Аристотел, които със своята Академия бележат крайъгълния камък в хода на историята под формата на т.нар. осево време (по Ясперс)

Онтологията във философията (от гръцки) е наука за битието, съществуващото и реалността като цяло. Това е определението, което Аристотел дава на първата философия в своята „Метафизика“: „Наука за биващото като биващо“. Онтологията има за предмет, както началата на всичко съществуващо, така и основните му принципи и категорийното им изразяване.

Античните гърци са се питали за битието на съществуващото, (to on) („то он“). Оттук е възникнала онтологията като философско изследване на битието. Според Мартин Хайдегер въпросът, забравян за много столетия, е въпросът за смисъла на битието. Този въпрос може да се зададе така: What is there? (Какво съществува? – Уилард Куайн).

В компютърните науки онтология се нарича представянето на света в системата. Въпреки че съществуват и онтологии с общо предназначение (като Cyc), широко практикуван подход е да се моделира света според целите на приложението. Така резултатът е по-малка (лесна за създаване) и прицелена (лесна за използване) база данни.

Вижте също[редактиране | edit source]