Операция Дракон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Операция Дракон
Конфликт: Втора световна война
Operation Dragoon - map.jpg
карта на военните действия
Период начало на 15 август 1944
Място Прованс
Резултат победа за Съюзниците
Воюващи страни
Flag of the United Kingdom.svg Британска империя
Flag of the United States.svg САЩ
Flag of Free France 1940-1944.svg Сражаваща се Франция
Flag of Philippe Pétain, Chief of State of Vichy France.svg Вишистка Франция
Flag of the NSDAP (1920–1945).svg Вермахт
Командири
Flag of the United States.svgДуайт Айзенхауер Flag of the NSDAP (1920–1945).svg Герд фон Рундщет
Сили
общо 500 000 между 285 и 300 000
Жертви и загуби
30 000 125 000

Операция Дракон (на френски: Anvil Dragoon) е инвазия на Съюзниците в Прованса, която започва с десант на 15 август 1944 г. в района на средиземноморското крайбрежие между Тулон и Кан.

Срещу ограничените сили на Вермахта в района са стоварени американски и съюзени френски сили, наброяващи 21 дивизии и по тази причина в рамките на 2 седмици тези войскови сили се развръщат в дълбочина като превземат Марсилия и Тулон, а първия превзет в хода на операцията град е Ла Мот.

По този начин територията контролирана от Вишистка Франция остава съвсем ограничена. Операцията е проведена въпреки несъгласието на Уинстън Чърчил с американо-френския план, предвид противното му предходно обещание пред част от френската опозиция в изгнание на Албиона с което се и дискредитира окончателно в очите на консервативно настроените французи. По това време завършва Яшко-Кишиневската операция на Източния фронт, застрашавайки целия югоизточен фланг на Оста.

На 25 август 1944 г. съюзническите сили на север превземат Париж и на практика Вишистка Франция излиза от войната, с което е елиминирано основното стратегическо приемущество на Германия спрямо противостоящите ѝ сили в сравнение с Първата световна война. Насетне плановете на Третия Райх за обрат във войната се свързват единствено и само с разработването на оръжие за масово поразяване с цел прекратяне на военните действия под страх от всеобщо унищожение.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]