Опресняване на вода

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Опресняване на водата се нарича процесът на отделяне на съдържащите се в нея разтворени соли с цел да се направи тя пригодна за пиене или за определени технически задачи.

За да бъде пригодна за пиене, съдържанието на соли във водата трябва да е не повече от 1 g/l. Затова при опресняването на вода (най-често морска вода) основна задача е да се намали нейната излишна соленост. Това се постига с различни методи:

В проучвателен стадий:

  • електрохимичен метод (англ. Electrochemically Mediated Seawater Desalination) [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Технология Перекачиваемого Льда // [1] Архивиран от [{{{url}}} оригинала] на 14 февруари 2012. Посетен на 3 април 2011.
  2. New Technology For Making Drinking Water From Sea Water – Science News – redOrbit
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Опреснение воды“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​