Опълченец (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Опълченец
Общи данни
Население358 души[1] (15 март 2024 г.)
18,2 души/km²
Землище19,696 km²
Надм. височина151 m
Пощ. код6254
Тел. код041358
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ53624
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Братя Даскалови
Иван Танев
(ПДСД; 2011)

Опълченец е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, област Стара Загора.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В близост се намира естествен карстов извор, наречен Чирпан бунар. Водата извира от подземна пещера, която е била каптирана в миналото и захранвала чешмите в с. Опълченец. През 1911 година е построена православна църква Св. Възнесение Господне.

През 1969 г е построено новото читалище „Светлина“ с библиотека, киносалон, зала и сладкарница. Наследило библиотечен фонд, реквизити за театрални постановки, народни носии от старото читалище, възникнало в началото на 20 век, след войните. С много желание и любов младите хора събират сценарии на сценки, пиеси,импровизират. Развива се художествена самодейност, която е част от живота на всички. Хората развиват таланта си с помощта на учителите в училище Отец Паисий, което е до 8 Сформирана е група за народни песни, която печели много надпявания с околните села.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

През 1911 г. е построена църквата „Св. Възнесение Господне“. Тя е запазена и до днес, поддържа се и всяка неделя и на празници отваря врати за православните християни. Празник на селото е Свети Спас, 40 дни след Великден.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]