Орденът (филм, 2001)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Орденът (филм 2001))
Орденът
The Order
ОператорДавид Гурфинкел
Премиера13 декември 2001 г.
Времетраене89 мин.
СтранаСАЩ
Външни препратки
IMDb Allmovie

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1099 г., по време на кръстоносните походи през 11 век, християнските войници пристигат в Йерусалим и избиват местното население.

Християнският войник Чарлс Ле Вайънт (Жан-Клод Ван Дам) е отвратен от ужасите на войната и решава да създаде нов религиозен орден. Този нов орден събира заедно хора от трите основни религии в региона: християни, евреи и мюсюлмани.

Като лидер и месия, Чарлс написва светите заповеди на ордена. Кръстоносците обявяват Чарлс за еретик и го преследват и нападат. Тогава е загубена и последната част от текста в пустинята.

В настоящи дни в Израел няколко последователи продължават да практикуват и проповядват. Но последовател на име Кирус (Брайън Томпсън) има различно разбиране за целите на ордерна.

В настоящето Руди Кафмайер (Жан-Клод Ван Дам) е крадец и контрабандист на ценни исторически предмети. Руди успява да влезе в силно охранявана сграда и да открадне едно от яйцата на Фаберже. Естествено алармата се задейства и той трябва да се спасява с бой.

Въпреки кражбите, Руди не е лош човек. Той открадва ценния предмет от колекцията на влиятелен руски мафиот. Руди всъщност е добър и обичан син, готов на всичко за баща си Оскар „Ози“ Кафмайер (Върнън Добчеф).

Ози, археолог и музеен уредник, открива текстовете загубени по време на кръстоносните походи. Текстовете ясно говорят за междурелигиозната хармония.

В тези текстове (свитъци) има и древна карта на Йерусалим, която води до мястото на митично еврейско съкровище. Ози отива в Израел, където е отвлечен от Кирус.

Руди чува за отвличането докато говори с Ози по телефона и тръгва към Йерусалим да го спасява. Колегата на Оскар, професор Уолт Финли (Чалтън Хестън), дава на Руди ключ от сейф в източен Йерусалим преди да бъде прострелян от неизвестни нападатели.

Шефът на израелската полиция, Бен Нер (Бен Крос), посреща пристигането на Руди с враждебност и предприема мерки да го депортира, но полицейският лейтенант Далия Бар (София Милош) рискува кариерата си, за да помогне на Руди – тя е била последовател на ордена, но е напуснала, когато е била на 18 години.

Междувременно, Кирус убива водача на ордена, Пиер Гаудет, и се опитва да разпали последователите му.

Руди отваря сейфа и открива карта, която показва последователност от тунели и стаята със съкровището под Йерусалим. Бен Нер, който е в комбина с Кирус, иска само съкровището, към което водят тунелите, но Кирус иска да сложи бомба по време на празника Рамадан и да противопостави израелците срещу палестинците.

Далия и Руди преминават през манастира на ордена, освобождават Ози и предотвратяват избухването на бомбата.

Приходи[редактиране | редактиране на кода]

В Испания филмът е гледан от над 100 000 души с общи приходи от почти 600 000 евро. В Мексико се представя също добре и бележи над $560 000. Въпреки че не е показван в кината в САЩ, филмът се представя добре при отдаването под наем и бележи над $18 милиона [1]. Орденът е издаден и на видео и DVD във Великобритания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The_Order (2001 film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​