Кутузов (орден)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Орден Кутузов)
Кутузов
Орден „Кутузов“, първа степен
Първо връчване29 юли 1942 г.
Кутузов в Общомедия

Орденът „Кутузов“ (на руски: Орден Кутузова) е военна награда на Съветския съюз и след това на Русия, носеща името на известния руски генерал-фелдмаршал Михаил Кутузов.

Учреден е на 29 юли 1942 г. по решение на върховния съвет на СССР и с него са награждавани старши офицери от Червената армия, за умелото отразяване на противникови атаки и успешни контранастъпления. След разпадането на Съветския съюз орденът остава сред най-високите военни награди, присъждани в Руската федерация.

Орденът Кутузов има 3 степени – 1-ва, 2-ра и 3-та. Генерал Иван Галанин, отличил се по време на битката при Сталинград, става първият носител на най-високата степен. По време на Великата Отечествена война от нея са връчени 669 броя, вкл. и на Тракторния завод в Челябинск за големия принос на работещите в него за победата над Нацистка Германия.

От втората степен на командири на корпус, дивизия или бригада са връчени 3325 ордена.

Третата степен е учредена на 8 февруари 1943 г. Връчвана е на командири на полк, началници на полкови щаб, командири на батальон и рота. От нея са връчени 3328 ордена.

Разновидности[редактиране | редактиране на кода]

Първа степен Втора степен Трета степен
Лента

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Архив на оригинала от 2009-02-07 в Wayback Machine..

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Order of Kutuzov в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​