Орлин Орлинов (поет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Орлин Орлинов
Роден7 ноември 1931 г.
Починал16 октомври 2013 г. (81 г.)
Професиябългарски поет и сценарист
Националност България
Жанрстихотворение
Направлениесоциалистически реализъм
Известни творби„Ода за СССР“ (1969)
НаградиДимитровска награда (1969)

Орлин Орлинов е български поет и сценарист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в София на 7 ноември 1931 г. Син е на известния писател, драматург и общественик Орлин Василев. Завършва гимназия в столицата и школата за запасни офицери към Военното училище във Велико Търново. За първи път печата през 1950 г. Бил е главен редактор на сп. „Български воин“ и в. Стършел, очеркист във врачанския в. „Отечествен зов“ и драматург на Врачанския, Сатиричния и Народния театър.

Автор е на много книги със стихове и поеми за възрастни и деца, на сатирични творби и на комедията „Фаталната депеша“. Сценарист е на 3-серийния телевизионен филм „Чичовци“ по Иван Вазов и либретист на операта „Тревога“ от композитора Александър Райчев по едноименната пиеса на баща му Орлин Василев.

Орлин Орлинов е известен със своята „Ода за СССР“, за която през 1969 г. получава Димитровска награда. Тя е написана в типичния за 60-те години на ХХ в. дух на възпяване на Съветския съюз и отричане на света на капитализма, както и на тези източноевропейски политици и общественици, които се стремят да реформират социалистическата система.

Умира на 16 октомври 2013 г.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Почина поетът Орлин Орлинов // в. „24 часа“, 18.10.2013. Посетен на 20.10.2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]