Орлова чука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за пещерата. За квартала на Благоевград вижте Орлова чука (квартал на Благоевград).

Орлова чука
Orlova chuka Cave Svilen Enev.jpg
Изглед към една от благоустроените за посещение галерии
Орлова чука (България)
Black pog.svg
Локация Община Две могили
България
Координати 43°35′23.68″ с. ш. 25°57′37.01″ и. д. / 43.589911° с. ш. 25.960281° и. д.
Дължина 13 437 m
Температура 14°C
Орлова чука в Общомедия

Орлова чука е името на пещера в Община Две могили, България.

Кости на праисторическа мечка в пещерата

Местонахождение[редактиране | edit source]

Намира се на десния склон на долината на река Черни Лом на 6 км източно от Две Могили и на 2,5 км източно от село Пепелина, село Широково, село Острица, на 45 km от град Русе. Входът на пещерата е на височина 40 метра над речното ниво, издълбан е в белезникави аптски варовици, до входа на пещерата води стръмна пътека, по която са изградени стълби. От входната площадка се открива невероятна гледка към природен парк "Русенски Лом" и красивите скални забележителности наоколо.

Име[редактиране | edit source]

Откриване и изследване[редактиране | edit source]

Тя е втора сред най-дългите пещери у нас с обща дължина на галериите 13 437 m. Температурата в пещерата е относително постоянна през цялата година (14°C). Във входните си лесно достъпни части е облагородена и удобна за посещение. Има гид който развежда туристите из дебрите на пещерата, която отново е открита за посещение съвсем скоро, след дълго прекъсване. Пещера Орлова чука смайва и със завидната си красота на пещерните образувания. Изключителен интерес представлява огромният, граден милиарди години Пеещ сталактон, който при почукване, отронва звуци като от музикален инструмент. Вероятно най-запомнящото се място в пещерата е "Изворчето". Има поверие, че който отпие от водата му или просто натопи пръстите си в него, ще сбъдне най-съкровеното си желание. Сталагмитите, които се редят в галериите, са млечнобели и невероятно красиви образувания.

Прилепите в пещера "Орлова чука"[редактиране | edit source]

У нас се радваме на 33 от срещащите се в Европа 35 вида прилепи, а целогодишно пещерата се обитава от общо 14 вида, като 3 от тях са включени в Световния червен списък: дългопръстият нощник, южният подковонос и подковоносът на Мехели. Всички видове прилепи са строго защитени от Закона за биологичното разнообразие на територията на цялата страна.

Орлова чука дава убежище на 14 вида прилепи, които обитават пещерата през различните сезони. Чрез наблюдения и улови с мрежи са установени [1]:

В пещера "Орлова чука" зимува колония от над 12 000 екземпляра от видовете голям подковонос, южен подковонос, подковонос на Мехели и голям нощник. Пещерата Орлова чука е най-значимото зимно убежище на южния подковонос и на подковоноса на Мехели в цяла България!

Туризъм[редактиране | edit source]

  • Орлова чука е благоустроена през 1957 година, тя е една от основните туристически забележителности в района.
  • През 1962 г. пещерата е обявена за природна забележителност.[2]
  • Пещерата е отворена за посещения от 1 април до 1 ноември от 9 до 17 часа[3]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Център за изследване и защита на прилепите НПМ-БАН. 2013. База данни за разпространението на прилепите в България.
  2. ПЗ „Орлова чука“. <www.eea.government.bg/zpo>. Посетен на 17 юни 2009
  3. Държавен Вестник 79/02.10.2007. Заповед РД-663/21.08.2007 на МОСВ

Външни препратки[редактиране | edit source]