Оскар Писториус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оскар Писториус
южноафрикански спортист
Оскар Писториус 
Роден: 22 ноември 1986 г. (28 г.)
Южноафрикански таблоид обявява забраната на Писториус за участие на игрите в Пекин

Оскар Писториус (на английски: Oscar Pistorius) е олимпийски и параолимпийски лекоатлет от Южна Африка. Става известен с върховите си постижения на 100, 200 и 400 метра гладко бягане, въпреки факта, че тича с протези, защото и двата му крака са ампутирани.

Състезателна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Оскар участва в състезания с обикновени атлети и изненадващо показва по-добри резултати от тях и дори се доближава като резултат до световния шампион на 400 метра — Джеръми Уоринър.

Недопускането му до участие като редовен състезател на Олимпиадата в Пекин през 2008 поражда много спорове. Според голяма част от подкрепящите го — в никакъв случай не може да се твърди, че протезите му дават някакво предимство пред останалите атлети. Това твърдение е представено като причина за недопускането му от световната атлетическа асоциация (IAAF).

Участва на Олимпиадата в Лондон през 2012, където се класира за полуфиналите на 400 метра.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Писториус за кратко има връзка с 29 годишната манекенка Рийва Стийнкамп((en)) (19 август 1983 - 14 февруари 2013 г.), преди да я застреля на 14 февруари 2013 г. Писториус твърди, че убийството е станало по погрешка - взел е приятелката си за крадец. Според полицията убийството е умишлено и уточняват, че и друг път са имали сигнали за инциденти от „домашен характер“ в дома на състезателя.[1][2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]