Особняци (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Особняци
Misfits
Жанрсвръхестествен
научна фантазия
драма
Създател(и)Хоуърд Овърман
СценарийХоуърд Овърман
Джон Браун
Страна Великобритания
Езиканглийски
Сезони5
Епизоди37
Продукция
Продуцент(и)Кейт Крау
Времетраене45 минути
Разпространение
ТВ каналE4
КартинаHDTV (1080i)
SDTV (576i)
Излъчване12 ноември 2009 г. – 11 декември 2013 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Особняци в Общомедия

Особняци (англ. Misfits) е британски научнофантастичен сериал, в който се разказва за живота на група тийнейджъри, нарушили закона, които полагат общественополезен труд. По време на работата си те получават суперсили след странна буря. Премиерата на сериала е била през 2009 г.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Първият сезон започва излъчването си в Обединеното кралство на 12 ноември 2009 г. на Е4 и е продуциран от Клеркенуел Филмс. В България премиерата му е на 18 октомври по FOX.

Снимането на втори сезон започва на 24 май 2010 г. до езерото в квартал Темзмийд в Лондон. Излъчван е от 11 ноември до 16 декември 2010 г. на Е4. Трети сезон започва на 30 октомври 2011 г. и свършва на 18 декември 2011 г. Четвърти сезон – през октомври 2012 г.

Места на снимане[редактиране | редактиране на кода]

Център Саутмер е използван за снимки в Особняци

Сериалът е заснет в Югоизточен Лондон около езерото Саутмер в Темзмийд. Някои сцени са заснети в Брунелския университет. Снимки са правени също и в Брентфорд, Лондон.
Направена е видео игра на Особняци.

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

Герой Актьор Сезон
Нейтън Янг Робърт Шийрън 1–2
Кели Бейли Лорън Сока 1–3
Алиша Даниелс Антония Томас 1–3
Саймън Белами Айвън Реон 1–3
Къртис Донован Нейтън Стюърт-Джарет 1–4
Руди Уейд Джоузеф Гилгън 3–5
Джес Карла Кром 4–5
Фин Нейтън Макмълън 4–5
Алекс Мат Стокое 4–5

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1 (2009)[редактиране | редактиране на кода]

Особняци следва живота на петима нарушители, полагащи обществено полезен труд. Те получават сили, заради гръмотевична буря по време на работата си. В началото сериалът фокусира върху петима тийнейджъри. Кели Бейли (Лорън Сока) получава способността телепатия, Къртис Донован (Нейтън Стюърт-Джаред) може да връща времето назад, след като изпита чувство на разкаяние, Алиша Даниелс (Антония Томас) докарва хората до сексуална лудост, когато докоснат кожата ѝ и Саймън Белами (Ивайн Реон) може да стане невидим. Нейтън Янг (Робърт Шийън) става безсмъртен.

Групата бива нападната от надзирателя си, Тони, който е придобил странни сили в бурята и е нападнат от Кели при самозащита. Главната история в първи сезон е петимата се опитват да спрат някой да разбере за убийството им. Заместничката на Тони всъщност е годеницата му и подозира, че групата знае нещо повече от това, което твърди. Подозренията на Сали се разрастват и тя се сближава със Саймън, като се преструва, че го харесва, за да може да разбере нещо повече за смъртта на годеника си. Тя взима телефона му, на което има видео, в което Нейтън разкрива, че са убили надзирателя си, тя го вижда и се опитва да убеди Саймън да отидат в полицията. Когато се опитва да се измъкне Саймън става невидим, умишлено я спира и без да иска я убива. Други сюжети от първия сезон влючват Нейтън, който живее в обществения дом, след като майка му го гони от къщата. Алиша и Къртис имат връзка, Къртис случайно връща времето и не къса с приятелката си Сам. Нейтън се опитва да открие каква е силата му в самотата и изолацията на Саймън от останалите в групата.