Островът на доктор Моро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Островът на доктор Моро.

Островът на доктор Моро
The Island of Dr. Moreau
Оригинален език английски
Автор Хърбърт Уелс
Първо издание 1896 г.
Обединено кралство
Издателство Сиела
Жанр научна фантастика и футурология
Поредица да
Предходна Машината на времето
Следваща Невидимият
ISBN ISBN 9844830499

бележки

Островът на доктор Моро (на английски: The Island of Dr. Moreau, 1896) е вторият роман в творчеството на Хърбърт Уелс, излязъл на книжния пазар през 1896 г.

В книгата се разказва историята на Едуард Прендик – корабокрушенец, който попада на изолиран остров в средата на Тихия океан заедно с д-р Моро и неговия помощник Монтгомъри.

Д-р Моро започва да прави ужасяващи експерименти в своята лаборатория – чрез вивисекция създава от животни зверохора, които се държат и приличат на хора и дори говорят. На тези зверохора докторът налага "Закона", който забранява всякакви животински порядки. Според този закон, д-р Моро е Бог и неговите заповеди трябва да се изпълняват под страх от наказание.

Въпреки успешното начало, животинското в зверохората постепенно надделява и те наобратно се превръщат отново в животни. Накрая и убиват своите "мъчители" – д-р Моро и помощника му Монтгомъри в израз на свободната си животинска воля.

Край на разкриващата сюжета част.

Идейна концептуалност[редактиране | edit source]

Концептуално в тази научнофантастична история могат да се откроят двете водещи идеи на Уелс. Първата се отнася за опитите на човека да си играе на Бог и последиците от това. Втората идея, която се откроява от прочита е тази за природата (животинското) у всеки човек, което може да надделее при определено стечение на обстоятелствата и в определени моменти от развитието. Освен това в обществото винаги е имало и има малцинство от ‘зверове’, които не могат да бъдат променени, независимо от усилията под формата на социални експерименти на някои членове на това общество да създадат идеалния свят под формата на утопия, който винаги ще си остане една теоретична конструкта на ниво социален експеримент.

История на произведението[редактиране | edit source]

"Островът на доктор Моро" е вторият роман на Уелс след дебютния му - "Машината на времето". Жанрово и идейно е и своебразно продължение на първия, но наопаки е обърнат към историята, а не към футурологията с "края на историята".

През 1887 г. Хърбърт Уелс прочита "Държавата" на Платон, която става крайъгълен камък в неговото символ-верую за обществото. Става член и на Фабианското общество, което му помага да развие своите идеи за социализма и завинаги да изкорени от светогледа си плевелите на утопизма.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]