Фадинг (спирачна система)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за намалената ефективност на спирачното действие. За други значения вижте Фадинг.

Фадинг[1] (на немски: Bremsenfading), фейдинг (на английски: Brake fade), „топлинен фадинг“ или „спирачен феномен“, се нарича частичната, значително намалена ефективност на спирачното действие на спирачната система, или пълна загуба на спирачна сила. Причината е намаляването на силата на триене поради значително повишаване на температурата на спирачните елементи на триенеферодо и стомана. Това се отнася за транспортните средства автомобили, мотоциклети, самолети, велосипеди. Ефектът се отнася в по-голяма степен за барабанните спирачки, и много по-малко за дисковите спирачки, защото те имат по-голяма и обтекаема площ за охлаждане.

Ефектът най-често се случва, когато транспортното средство се спуска по дълги наклони и шофьорът през цялото време задейства педала на спирачката. Това явление засяга управлението, защото затруднява спирането и може да доведе до пълна загуба на спирачен капацитет на превозното средство. За да се избегне този вид ситуация, например в автомобилите при спускането по големи и продължителни наклони, трябва да се използват спирачните възможности на двигателя.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кои автомобили спират най-добре? // Autobild България. Axel Springer AG, 21 юли 2014. Архивиран от оригинала на 2015-04-02. Посетен на 20 март 2015.
  2. What is brake fade? // EBC Brakes. Архивиран от оригинала на 2015-03-16. Посетен на 19 март 2015. (на английски)