Отношения между Бразилия и Русия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бразилско-руски отношения
Бразилия
Бразилия
Русия
Русия
Отношения между Бразилия и Русия в Общомедия

Отношенията на Русия и Бразилия претърпяват значително подобрение напоследък, характеризирайки се с нарастване на търговията, съвместни дейности във военния сектор и развитието на технологиите. Днес Бразилия е във важен съюз с Руската федерация, партнирайки си в сфери като космически и военни технологии и телекомуникациите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Бразилия и СССР установяват дипломатически отношения на 2 април 1945 г. Бразилия поддържа неутрална, но дистанцирана политика спрямо Съветския съюз по време на Студената война. Двустранните отношения са били ограничени до търговия и споразумение за съвместни действия с незначителна важност. С разпадането на Съветския съюз и последващото раждане на Руската федерация, преговорите между двете нации се засилват и водят до Бразилско-руски договор за сътрудничество подписан на 21 ноември 1997 г.

Президентът на Бразилия и Руската федерация сключват стратегически съюз на 18 октомври 2005 г.

През 2001 г. комитет, оглавен от бившия вицепрезидент, Марко Марсел, и министър-председателя на Русия, Михаил Касянов, сключват дългосрочни договори, които поставят началото на стратегическо партньорство между двете страни и създаването на Бразилско-Руска Правителствена Комисия.

Продължавайки по този път, настоящият вицепрезидент на Бразилия, Жосе Аленкар, предприема пътуване до Москва през септември 2003 г., за да се срещне с руския президент Владимир Путин и старшите членове на неговия кабинет. Двете държави подписват Бразилско-руски договор за военни технологии и трансфер, който е важно споразумение в сферата на космическите технологии, противоракетната отбрана и трансфера на военните оръжия.

В отговор на поканата, отправена от президента на Бразилия, Луис Инасио Лула да Силва, Владимир Путин прави държавно посещение в Бразилия на 22 ноември 2004 г.

На 18 октомври 2005 г., по време на държавното посещение в Москва, президентите сключват двустранен Бразилско-руски стратегически съюз, който дава възможност на Бразилската космическа агенция да изпрати в космоса първия бразилски астронавт Марко Понтес от чужбина, по време на мисията Soyuz TMA-8.

На 26 ноември 2008 г., по време на държавно посещение на президента Дмитрий Медведев в Бразилия, двете държави подписват споразумение за освобождаване от визи, сътрудничество в авиокосмонавтиката, ядрената и отбранителната индустрии.

Втората БРИК конференция се провежда в Бразилия, следвайки първата в Русия.

Общо членство в международни организации[редактиране | редактиране на кода]

БМРБРИКМААЕМБВРИКАОМФЧК/ЧПМАРМФКМХОМОТМВФИМОИнмарсатИнтелсатИнтерполМОКМОМИСОИТУЛАИАГЯДПАСООНУНКТАДЮНЕСКОВКБООНЮНИДОУНИТАРЮНТАЕТСОТВПССМОСЗОСОИССМО

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia: Brazil–Russia relations в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​