Охлюв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Охлюви)
Градински охлюв
Общоприето наименование
Терминът „Градински охлюв“ се използва на български за няколко отделни таксона.
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Мекотели (Mollusca)
подтип:Eumollusca
подтип:Черупчести мекотели (Conchifera)
клас:Коремоноги (Gastropoda)
Включени групи
Градински охлюв в Общомедия
[ редактиране ]

Охлюви се наричат повечето мекотели от представителите на клас Коремоноги, които имат спиралообразна и възобновима черупка.[1]

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Класът обединява водни и сухоземни представители. Охлювът рапан живее на неголяма дълбочина в Черно море, обикновено на скалисто дъно. Той е пренесен през 40-те години на 20 век от Японското море и се храни главно с черна мида.

  • Големият и малкият блатен охлюв се срещат в блата, езера, заблатени участъци на реки и други малки водоеми. Големият блатен охлюв е всеяден вид. Обитава водната растителност на повърхността на водата. Снасят яйцата си в дълги шнурове, които прикрепва към подводни предмети.
  • Градинският охлюв е сухоземен обитател и е от групата безгръбначни животни. Среща се в градините, пасищата и лозята. Той е растителнояден, активен през нощта. При движение кожата на краката отделя слузест секрет, който подпомага придвижването на животното по различни повърхности. Градинският охлюв е хермафродитно животно с пряко развитие.
  • Голите охлюви са с редуцирана черупка, която е частично или напълно скрита под мантията. Някои от тях са вредители по зеленчукови насаждения, а други – в горите, парковете и градините.

Морфология[редактиране | редактиране на кода]

Охлювът има черупка, която е образувание на кожата. Те я сменят, когато тя стане прекалено малка за тях. Тя се нарича мантия и е трислойна – седефен, варовиков и рогов слой.

Тялото има глава с чифт очи и от един до два чифта пипала, туловище и мускулест крак. Появява се език със „зъбчета“ (твърдо вещество) и гуша. Тялото е асиметрично, вместено с помощта на два мускула във варовитата черупка.

Храносмилателна система[редактиране | редактиране на кода]

Храносмилателната система има обичайно устройство, но променено разположение. Анусът се намира над или отстрани на главата. Кръвоносната система не е затворена.

Нервна система[редактиране | редактиране на кода]

Нервната система има множество ганглии. Могат да бъдат с 5 или 7 чифта или без оформени такива, само с нервно стъбло.

Полова система[редактиране | редактиране на кода]

Охлювите са хермафродити, развиват се пряко.


Диаграма на анатомията на охлюва.

Охлювите могат да прекарат 3 години в сън.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]