ПАС Янина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ПАС Янина
Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Γιάννινα
„Панипиротикос Атлитикос Силогос Янина“
ПрозвищеЕпирският Аякс
Основан1966 г.
ДържаваГърция
СтадионСтадион „Зосимадес“
Капацитет7652
Собственик Йоргос Кристовасилис
Президент Йоргос Кристовасилис
Старши треньор Атанасиос Стайкос
ПървенствоФутболна лига
2022/239.
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ПАС Янина в Общомедия

ПАС Янина (на гръцки: Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Γιάννινα, Панипиротикос Атлитикос Силогос Янина) е гръцки футболен отбор от Янина, Гърция Отборът играе в Гръцката Суперлига, след като печели промоция от Бета Етники. Тимът е известен с верните си фенове.

История[редактиране | редактиране на кода]

ПАС Янина е основан през 1966 г., след като двата местни клуба – Атромотос и Авероф се сливат. През 70-те и 80-те тимът се представя отлично и завършва на челни позиции. Добрата игра и отличните резултати довежда до това да бъдат сравнени с тогавашния европейски грант – Аякс Амстердам наричайки отборът Епирският Аякс. През 1980 г. треньор става тогавашният треньор на Полша – Гмуч.

След върховните години на Янина тимът изпада в криза, много от звездите им напускат клуба или се отказват от футбола. Липсата на класни играчи допълва тежкото състояние. Тимът се лута няколко сезона в долните дивизии на Гърция, успявайки да се завърне в елита през 1990 г., но изпада веднага след това и прекарва остатака от 90-те в долните дивизии.

През началото на новия век ПАС Янина финансирана от бизнесмена Мантос Колемпас покава признаци за живот и успява да се върне в елита два пъти – през 2000/01 и през 2002/03. Тимът бива скандално изгонен от Суперлигата поради дългове към Федерацията.

Липсата на пари заплашвала префесионалният статус на клуба и това да изпадне в аматьорските дивизии. Отборът успява да се изкачи в Бета Етники. Завършва сезон 2006/07 на 5-о място, сезон 2007/08 на 3-то, губейки в последния мач и не успявайки да спечели промоция.

През 2008 година клубът е купен от Йоргос Кристовасилис, атински бизнесмен с епирски корени. Привлича за треньор Гюлермос Ойлос през сезон 2008/09, който става успешен за Пас след като печели промоция за Суперлигата.[1]

Участие в европейските клубни турнири[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Турнир Кръг Съперник Домакин Гост Общ резултат
2016/17 Лига Европа 2 кв. кръг Од Гренланд (Шиен) 3:0 1:3 4:3
3 кв. кръг АЗ (Алкмаар) 1:2 0:1 1:3

Български футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт: www.pasgiannina.gr

Източници[редактиране | редактиране на кода]