ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ (Разград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Природоматематическа гимназия
„Акад. Никола Обрешков“
Информация
Седалище Разград, Област Разград,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1972
Вид Гимназия
Директор Мануел Василев
Учители Румяна Григорова, Гецата, Светла Занкова, Светла Възелова, Незиха Арабаджиева, Екатерина Колева, Емилия Станкова, Христо Червенски, Веселин Веселинов, Елена Ачева, Елена Илиева, Доротея Райкова, Коста Попов, Стоянка Димитрова, Милена Стоянова и др.
Финансиране Общинско
Публични характеристики
Девиз Ние можем
Празник шести март (06.03)
Навигация
Адрес бул.„Княз Борис I“ № 62
Сайт www.pmgrz.net

ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ е училище в град Разград. То е първото профилирано училище в Разград, основано през 1972 година. Профилът е природо-математически. Работи на две учебни смени. Обучават се 500 ученици в 20 паралелки. [1]. Директор на гимназията е Мануел Василев. През 2012 година гимназията празнува своята 40-годишнина.

Математическата гимназия в Разград е основана на 1 септември 1972 година и вече над 40 години се доказва като едно от най-желаните училища в областта. През 1990 г. започва интензивното обучение по английски език в Разград. Това е именно в тази гимназия. На границата на смяна на законодателството в образованието и предстояща реформа, приемът на ученици ще става в осми клас. През 1975 г. започва провеждането на ежегодния Турнир „Обрешков”. В началото е финансиран от Общинския съвет, а в последствие изцяло от училищния бюджет. Провежда се по математика, физика, информатика, природни науки, биология и химия.

Всички успехи в годините се дължат на учениците и учителите в гимназията. Над 3000 ученици получават средното си образование в ПМГ. Директорите през годините са Салим Новманов, Фильо Филев, Йонка Дянкова, Венета Станчева, Мануел Василев. Над 100 са учителите и служителите, отдали професионалния си опит на това училище. Всички те заслужиха наградата "Никола Икономов" на Община Разград, връчена на 24 май 2013 г. Учител на годината през 2014-та е г-жа Венета Ненчева. Наградата "Никола Икономов" на Община Разград за 2014 г. е на г-н Хр.Червенски - учителят-физик на България. За последните четири национални състезания по физика в рамките на една година няма толкова стабилни резултати на негови ученици. Най-постоянният ученик по физика за 10 клас на БЪЛГАРИЯ е в ПМГ - Разград - ЦВЕТАН МИНКОВ.

Прием за 2014/2015 учебна година[редактиране | edit source]

  • Математика и Информационни технологии с Английски език
  • Информатика и Математика с Английски език
  • Биология и Химия с Английски език
  • Информационни технологии и География с Английски език

И четирите паралелки с допълнително изучаване на Български език и литература.

Випуск 2014-та завършва без слаби оценки на матурите. Това е продължение на традицията откакто има матури. Средният успех на държавните зрелостни изпити е мн.добър 5,10. Това е първо място в област Разград. ПМГ има 13 пълни отличници по български език и литература, математика, физика и биология. Един ученик завършва с пълно отличие. 67 са отличните оценки от двете матури.

Източник[редактиране | edit source]

  1. http://uchilishta.guide-bulgaria.com/NE/Razgrad/Razgrad/Razgrad/bg_Schools.aspx?3306=Prirodo-matematicheska_Gimnazia_Akad.Nikola_Obreshkov

Външни препратки[редактиране | edit source]