Палецът на инженера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Палецът на инженера
The Adventure of the Engineer's Thumb
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1892 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вПриключенията на Шерлок Холмс
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаПъстрата лента
СледващаБлагородният ерген
Палецът на инженера в Общомедия

„Палецът на инженера“ (на английски: The Adventure of the Engineer's Thumb) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Приключенията на Шерлок Холмс“, публикувана през 1892 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

При Уотсън довеждат ранения инженер по хидравлика Виктор Хатърсли за оказване на спешна медицинска помощ: той е с отрязан палец на лявата ръка. Уотсън помага на инженера и научава, че Хатърсли загубил пръста се при много трагични обстоятелства. Уотсън му предлага да отидат на Шерлок Холмс, и да му разкажат всичко.

Преди няколко дни към Хатърсли се обръща за помощ полковник Лайсандър Старк. Той иска от инженера да поправи хидравличната преса, която е монтирана в селската къща на Старк. Старк и спътниците му се твърдят, че с това устройство компресират в тухли рядък и скъп минерал – хума. Полковникът не иска за всичко това да узнаят съседите, затова настоява Хатърсли да дойде да работи през нощта, а докато го водят ще бъде в закрита кола. За възнаграждение за услугата Старк предлага да му заплати 50 гвинеи [1], сума десет пъти по-висока от нормалната, и Хатърсли, който не е богат, се съгласява с тези странни условия.

Когато Хатърсли влиза в къщата на Старк, една жена, която да говори със силен немски акцент, го предупреждава за грозящата го опасност. Но Хатърсли, привлечен от паричната награда, решава да остане, и скоро Старк и неговият спътник, г-н Фъргюсън, водят инженера до хидравлична преса. След проверка на уреда, Хатърсли открива причината за повредата и казва на полковника как да го оправи. Връщайки се обратно в основната камера на пресата, инженерът внимателно оглежда пода и осъзнава, че историята за хумата е измислица. Подът е покрит с метален прах и явно пресата се използва за нещо друго. Когато Хатърсли запитва за това полковника, той веднага затваря инженера в камерата и пуска пресата, за да смаже Хатърсли. Той обаче успява да събори страничната стена на камерата и по чудо успява да избегне ужасната смърт. Жената, която е предупредила Хатърсли за опасността, се оказва наблизо и му помага да избяга. Но когато инженерът излиза през прозореца от втория етаж на къщата, полковник Старк се опитва да го убие и отсича в брадва пръста на Хатърсли.

Холмс незабавно се свързва с полицията, и скоро след разследването Хатърсли, Уотсън, Холмс и инспектор Брадстрийт, достигат до къщата на полковник Старк. Оказва се, че полицията отдавна издирва банда фалшификаторите, които произвеждат монети от половин лира, а хидравличната преса е използвана за получаване на смес от метал, подобен на сребро. На мястото обаче откриват, че къщата е изгоряла, а извършителите избягали. Холмс предполага, че пожарът е настъпил от счупването на газената лампа при бягството на Хатърсли от къщата.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Този случай на Холмс, станал през 1889 г., е един от малкото, при които детективът не е успял да предаде престъпниците на правосъдието. Другите два са „Петте портокалови семки“ и „Баскервилското куче“, при които обаче провидението се намесва да накаже злосторниците.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гвинея – монета от злато добивано предимно в Гвинея. Въпреки че тя е заменена като парично средство през 1816 г. от британската лира, терминът се ползва разговорно като сравнително средство за разплащане.
  • „The Adventure of the Engineer's Thumb“, Glasgow Weekly Mail (7 април 1894), 7; (14 април 1894), 7.
  • „The Adventure of the Engineer's Thumb“, Good Literature (Cleveland), 2 (Spring 1931), 56 – 66. illus.
  • „The Adventure of the Engineer's Thumb“, New York Tribune (10 април 1892), 18.
  • „The Adventure of the Engineer's Thumb“, Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday magazine (27 август 1905), 8 – 9.
  • „The Adventure of the Engineer's Thumb“, San Francisco Examiner (3 април 1892), 19. illus.
  • „The Adventure of the Engineer's Thumb“, Scottish Border Record (Galashiels) (6 януари 1905), 4; (13 януари 1905), 4.
  • „The Adventure of the Engineer's Thumb“, Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 3, No. 15 (March 1892), 276 – 288.