Паметник костница (Струмица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Паметник костница.

Паметник костница
Споменик-костурница
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение
МестоположениеСтрумица, Северна Македония
АрхитектБлагой Колев
Изграждане1979 – 4 юли 1982 г.
Състояниезапуснат
Паметник костница в Общомедия

Паметникът костница (на македонска литературна норма: Споменик-костурница) е мемориален комплекс в град Струмица, изграден на хълма Самораница на 327 m надморска височина.

Издигнат е като възпоменание на антифашистката борба и комунистическата съпротива през Втората световна война. Там са положени останките на няколко загинали комунистически партизани: Благой Янков, Герас Цунев, Сандо Масев, Васил Сурчев, Киро Абрашев, Ильо Шопов, Янко Цветинов и Димитър Цветинов[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

По-рано в тази местност е имало гробище. Към края на Първата световна война в това гробище е погребан учителят и революционер Васил Узунов.[2]

Строежът на паметника започва през 1979 година. На 4 юли 1982 година тържествено са пренесени останките на партизани от комунистическата съпротива и положени в ковчег[3].

Дизайнът на паметника е дело на архитект Благой Колев, а самият паметник е изграден от бял мрамор. На платото се намира аулата с ковчега изграден от кафяв мрамор. Самата аула има две врати и форма на полукръг с три странични и един централен прозорец. Платото е изградено със замисъл на амфитеатър, а формата да наподобява разкъсани вериги, разкъсано робство.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.strumica.gov.mk[неработеща препратка]
  2. Ѓоргиев, Бранко. Спомени од македонското национал-револуционерно и ослободително движење. Струмица, Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј, 2021. с. 78.
  3. www.strumica.gov.mk[неработеща препратка]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]