Паметници на Септемврийското въстание

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Паметниците на Септемврийското въстание са издигнати в разни краища на България в периода 1944-1989 г. в чест на Септемврийското въстание от 1923 година.

Днес някои от тях могат да се видят в Музея на социалистическото изкуство.

Мъглиж[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът е посветен на избухването на въстанието през септември 1923 г. Предмет е на национален конкурс, спечелен от колектив с ръководител Георги Върлинков – скулптор, Стефан Попов и Рада Пенчева – архитекти,

Стефан Гацев – художник консултант. Статуята е проектирана и изпълнена за първи път в Европа от специална лята неръждаема стомана.

Символичната фигура зове на въстание, понесла огъня на борбата. Издигната е на скалистото възвишение над града. На постамента е изписан стихът от поемата на Гео Милев „Септември“ – „Мъглиж беше пръв“,

и датата на избухване на въстанието – 13 септември 1923 г.

Фигурата с височина 15 метра е изпълнена в леярната на металургичния комбинат гр. Раднево. Паметникът е приет от Държавната комисия за монументално изкуство през 1984 г. и открит същата година.

Около паметника е разположен малък парк, от който се стига до града по стръмни стълби, като на всяка площадка има малка каменна пейка за почивка. Паркът като цяло не е поддържан, но е запазен.

От мястото на самия паметник се открива красива гледка към центъра на град Мъглиж и околността.

Виноградец[редактиране | редактиране на кода]

Паметниците на Септемврийското въстание са издигнати в различни краища на България в периода 1944-1989 г. в чест на избухването на Септемврийското въстание, през 1923 година. Паметникът, в близост до село Виноградец, е издигнат на мястото на загиналите от режима през 27.09.1923 г.

Пазарджик[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът в Пазарджик

Паметникът е издигнат в чест на избухването на въстанието в селата около Пазарджик, най-вече на това в Мухово и Лесичево. Изобразява едър мъж с мустаци, приведен в нападателна стойка. Зад него са издигнати едри каменни блокове, стилизирани изображения на развети знамена, като на един от тях с метални цифри е изписано „1923“ – годината на въстанието. Има и барелеф, изобразяващ сражение на въстаниците.

Паметникът е разположен в края на града, в близост до кръговото движение, през което се излиза от Пазарджик.