Пантеон (Париж)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пантеон
Panthéon
Карта Местоположение
Видмавзолей
МестоположениеПариж, Франция
АрхитектЖак-Жермен Суфльо
Жан-Батист Рондле
Стилнеокласицизъм
Изграждане1758 – 1790
Височина83 m
Пантеон в Общомедия

Пантеонът (на френски: Panthéon) е гробница на известни личности, намираща се в сърцето на Латинския квартал в Париж (V арондисман), на възвишението Св. Женвиев.

Построена за църква в чест на светицата Женвиев (покровителка на Париж), по време на Френската революция сградата е превърната в светски храм в прослава на влиятелните французи, погребани в криптата.[1]

Изграден в периода 1757 – 1790 г., Пантеонът е ранен образец на неокласическата архитектура с фасада като на първоначалния Пантеон в Рим и просторен интериор във формата на гръцки кръст. Елипсовидният купол е оказал влияние върху проекта за сградата на американския Капитолий. Последователните изменения на функцията на сградата водят до модификации по фронтона ѝ, а някои от първоначалните ѝ прозорци са зазидани, за да се придаде на интериора ѝ по-тъмна и погребална атмосфера.[2]

Тук може да се види и така нареченото Махало на Фуко, поставено през 1851 г. Махалото представлява 27-килограмова сфера, която е закачена на стоманено въже, дълго 67 m. На дъното на сферата има метален шип, който очертава движението на махалото по посипания с пясък под.

Мнозина от най-влиятелните личности във Франция са намерили последен покой в тази огромна сграда, извисила се над Латинския квартал.[1] Към 2018 г. в него са разположени останките на 78 души, от които 73 мъже и 5 жени. Повечето от тях са погребани по време на Първата империя на Наполеон.

Сред погребаните са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Panthéon // Encyclopædia Britannica, 14 май 2020. Посетен на 11 август 2020.
  2. Conlin, Jonathan. Tales of Two Cities: Paris, London and the Birth of the Modern City. 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]