Паралимни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Кипър. За селото в Гърция с гръцко име Паралимни вижте Киркалово.

Паралимни
Παραλίμνι
град
Плажната ивица
Плажната ивица
35.0387° с. ш. 33.9862° и. д.
Паралимни
Страна Кипър
Площ50,796 km²[1][2]
Надм. височина75 m[3]
Население1 души (2001)
Пощенски код5280, 5297
Официален сайтwww.paralimni.org.cy
Паралимни в Общомедия

Паралимни (на гръцки: Παραλίμνι) е град, разположен в окръг Фамагуста в югоизточната част на Кипър. Населението на града през 2001 година е 11 091 души, през 2011 година е 15 000 души. , малко по-навътре, в квартал Фамагуста. След турската инвазия и окупацията на част от острова през 1974 г. той се увеличи по размер и значение поради миграцията на много бежанци, бягащи от Севера. Много от хората, които работят в туристическата индустрия на Протарас и Агия Напа, живеят в Паралимни, който сега е временен административен център на област Фамагуста и най-голямата община на кипърски гърци в района, контролиран от областта. Той се превърна в нещо, което изглежда като малка столица на необитаемия район на Фамагуста. Много работници в туристическите сектори на Протарас и Агия Напа живеят в Паралимни, който сега е временен административен център на област Фамагуста и най-голямата община в областта под контрола на Република Кипър призната международно.

Курорт Протарас де Паралимни през юли 2011 г.

Природни условия[редактиране | редактиране на кода]

Град Паралимни се намира в най-югоизточната част на остров Кипър. Градът е на 110 километра източно от столицата Никозия. Градът традиционно е бил предградие на Фамагуста (до окупацията на града), само на 10 км на север.

История[редактиране | редактиране на кода]

Думата Паралимни означава "в езерото". Исторически Паралимни е построен на брега на плитко езеро, което се пълни с вода само през зимата.

В началото на 20-ти век, в резултат на извършената работа, цялото корито на езерото е възстановено за земеделски цели. Паралимни не винаги е бил това, което е сега. Първоначално е построен на хълм, който се намира между Деринея и сегашното му местоположение.

През 15-ти век обаче е преместен във вътрешността на страната, за да не бъде открит от пирати. Говори се, че първите, които се заселили в Паралимни, пристигнали веднага след превземането на града, близо до Фамагуста, от османските турци през 1571 г. Първото селище се казвало Свети Димитър и това място все още носи неговото име днес.

През 1986 г. след референдум Паралимни е обявен за община с това име. През май 1986 г. се провеждат първите избори за кмет и общински съвет. Никос Влитис е избран за първи кмет, който служи от 1986 г. до 2006 г. През декември 2006 г. той губи кметството от Андреас Евагелу, който служи до 2011 г.

Архитектурно Паралимни е неописуем, малко или нищо не е останало от оригиналното село. Извън центъра на града къщите не са особено привлекателни и приличат на малки правоъгълни блокове. Това повече от компенсира много привлекателните си градини, особено когато дърветата са цъфнали или плододават. Въпреки това изглежда, че новите и нововъзникващите поколения, които получават по-високи заплати от своите родители и баби и дядовци, харчат големи суми пари за изграждането на старинни модерни домове.

Точно в сърцето на Паралимни се намира търговски център с много магазини и модерни кафенета и барове. Поради факта, че Паралимни бързо се разраства, най-големите търговци на храни на острова са построили или наели клонове там като Carrefour, Orfanides. Има и много местни супермаркети, като Kokkinos.

Пейзажът около Паралимни има плодородни червени почви, където се отглеждат прочутите кипърски картофи. Престижни са живописните вятърни мелници, използвани за извличане на вода от подземни водоносни хоризонти за напояване на околните земи. За съжаление много от тях сега са в руини, заменени от електрически или дизелови помпи. Преди възхода на туризма, богатите земеделски земи около Паралимни са били източник на неговото богатство и все още са от голямо значение.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Enosis Neón Paralimni FC, който играе в кипърската първа дивизия, е футболният отбор на града. Михалис Константину, известният бивш футболист на ФК Ираклис, Панатинайкос и Олимпиакос, е роден в Паралимни. Той също започва кариерата си в отбора на града. В Паралимни има и част от конференцията, наречена Anorthosis Paralimniou.

Протарас[редактиране | редактиране на кода]

Протарас (на гръцки: Παραλίμνι) е предимно туристически. Той е под административната юрисдикция на община Паралимни. В древни времена там, където сега изглежда се намира Протарас, е бил древният град-държава Левкола. Градът има безопасно пристанище, където атинянинът Деметрий Полиоркет през 306 пр.н.е. той потърси убежище в търсене на Птолемей, един от наследниците на Александър Велики. В битката Птолемей беше победен и избяга в Египет, оставяйки Кипър за известно време в ръцете на Деметрий.

Протарас има красиви пясъчни плажове с чисти небесносини води, а най-известният плаж в района е Fig Tree Bay. Протарас е известен още като "страната на вятърните мелници", запазвайки носталгичното качество на миналото.

На обратната страна на успеха на Агия Напа (която е само на няколко километра), тя се превърна в курорт със значителни размери, с десетки хотели с голям капацитет, хотели и апартаменти, вили, ресторанти, пъбове и всякакви съоръжения един модерен курорт трябва да има. Тъй като е по-тих от Агия Напа и има по-малко клубна сцена, той има репутация, че обслужва предимно семейния и кипърския туризъм.

Нос Греко е на 10 минути от центъра на Протарас и се смята за едно от най-красивите места на острова.

Нос Греко живее със славата на Агия Напа, морско чудовище, което се предполага, че прилича на кръстоска между делфин и дракон.

Екология[редактиране | редактиране на кода]

Сезонното езеро Паралимни е дом на кипърската змия (Natrix natrix cypriaca), смятана за изчезнала от 60-те години на миналия век, докато „Змията Джордж“ (H. Wiedl) не откри отново вида през 90-те години.

В резултат на това езерото е обявено за обект от обществен интерес. Въпреки това правителството на Кипър издаде разрешение за повече от 300 къщи, които да бъдат построени на мястото, в резултат на което Европейската комисия насърчава съдебни действия срещу Кипър.

Други опасности, пред които е изправена змията, са мотокросът и човекът, който ги убива поради невежество и суеверие.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

В града има българска общност и работи българско училище „Народни будители“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ // Статистическа служба на Република Кипър, 1 май 2016 г. Архивиран от оригинала на 18 януари 2018 г. Посетен на 13 януари 2018 г. (на гръцки)
  2. CLASSIFICATION FOR THE DEGREE OF URBANISATION IN CYPRUS // Статистическа служба на Република Кипър, 1 май 2016 г. Архивиран от оригинала на 18 януари 2018 г. Посетен на 13 януари 2018 г. (на английски)
  3. Κατάλογος κοινοτήτων επιλέξιμων μειονεκτικών περιοχών // σ. 11. Архивиран от оригинала на 4 април 2018 г. Посетен на 4 април 2018 г. (на гръцки)