Пастърма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пастърма
Jerky

Пастърма е деликатес от телешко, овче, свинско или козе месо. Има два вида пастърма - обикновена и кайзер. И при двата вида задължителните етапи на приготвянето включват осоляване на месото и сушене на проветриво място. При кайзер пастърмата има допълнително нанасяне на слой подправки (овалване или намазване).

Рецепта за пастърма от телешки сърца[редактиране | edit source]

Необходими са две или три големи телешки сърца (около 4-5 кг), ситна морска сол (може и обикновена готварска, около 1 кг.)

Подправки за кайзера[редактиране | edit source]

Начин на приготвяне[редактиране | edit source]

Почистеното от жили и мазнотии сърце се измива обилно с вода от кръвта (може да се изкисне около 2 часа) и се нарязва на филии (по дължина, не напречно на камерите) с дебелина около 1,5 см, отцежда се около 2-3 часа и след това се осолява в емайлирана тенджера или друг удобен съд (ред месо, ред сол, най отгоре поръсено обилно със сол). Осоляването трае два-три дни, месото е притиснато с нещо, така че парчетата да си пуснат водата. След това парчетата се изплакват обилно с вода около 15-20 минути и се отцеждат около 5-6 часа под натиск, при нужда се подсушават с кърпа.

След като се изцедят, се овалват в смес от гореописаните подправки и се окачват да съхнат. От подправките се прави хомогенна смес, която се разрежда със сухо бяло вино (да се избягва пелин) до гъстотата на сметана. Така получения кайзер се нанася върху отцеденото месо като тънък слой и месото се окачва да съхне. При студено и сухо време стават най-много за 2-3 седмици. При топло и сухо време сушенето продължава 10-14 дни.