Патра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Патрас)
Патра
Πάτρα
38.25° с. ш. 21.7333° и. д.
Патра
Страна Гърция
ОбластЗападна Гърция
ДемПатра
Географска областПелопонес
Площ335 km²
Надм. височина38 m
Население213 984 души (2011)
КметКостас Пелетидис
ПокровителАпостол Андрей[1]
МПС кодΑX, AZ
Официален сайтwww.e-patras.gr/el
Патра в Общомедия

Патра (на гръцки: Πάτρα) е град в Западна Гърция, административен център на едноименния дем Патра и на Патраската епархия на Църквата на Гърция.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на южния бряг на Коринтския залив, на полуостров Пелопонес на 215 км западно от Атина. Площта му е 125,4 кв. км. Градът е построен в подножието на планината Панахаикон, който гледа към залива Патра.

Населението му е около 160 400 души (2001). Патра е третият по население град в Гърция (след Атина и Солун) и има третото по големина пристанище (след Пирея и Солун). Начална точка е на маршрута на редовни фериботни линии до Италия (Бари, Бриндизи, Анкона и Венеция) и останалата част от Западна Европа.

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на римския период Патра се превръща в космополитен център на Източното Средиземноморие. По време на Византийската империя градът продължава да бъде важно пристанище и икономически център. По-късно градът попада в границите на Османската империя, освободен през 1828 г. от френските военни части.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Карнавал[редактиране | редактиране на кода]

Карнавалът в Патра е сред най-големите в Европа. Той се организира три седмици преди Великден. Повечето хора смятат, че датира от 1829 г., но може да е съществувал още по времето на древните гърци, в чест на бога на виното и веселието Дионис. Към 19 век карнавалът започва да се организира редовно. Проявите, свързани с карнавала, започват на 17 януари (деня на Свети Антоний).

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Патра

Бележки[редактиране | редактиране на кода]