Патрик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Свети Патрик
Saint Patrick (window).jpg
Стъклопис от катедрала в Оукланд, САЩ
Роден около 390 г.
Бана Вента Берниа, Британия
Починал 17 март 460 г.
Почитан в Християнство
Главно светилище Църква на Свети Георги, Лод
Празник 17 март
Покровителство Ирландия, Нигерия, Монсерат, Ню Йорк, Бостън, инженери, предпазва от змии
Ден на свети Патрик, Буенос Айрес (Аржентина)

Свети Патрик (на английски: Saint Patrick, на латински: Patricius, на ирландски: Naomh Pádraig, около 390 - 460 г. сл. Хр.) е келтско-британски християнски мисионер, който е и покровител на Ирландия (макар Бригит Ирландска и Колумба също да са формални покровители).

До днес са оцелели две автентични негови писма, от където са взети единствените приети и потвърдени детайли за неговия живот. Когато е на 14, е заловен от ирландци и отведен в Ирландия като роб, където живее шест години преди да избяга и да се завърне при семейството си в Британия. След като става проповедник, се завръща в Ирландия като ръкоположен епископ в северната и западната част на острова. Малко са сведенията за мястото, където работи, и няма доказателства за някаква връзка между него и някоя църковна сграда.

До началото на 8 век той става светец покровител на Ирландия. Ирландската църковна система се развива след времето на Патрик и ирландската църква не следва модела, който светецът и други ранни мисионери се опитват да създадат.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]