Паяк птицеяд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Паяк птицеяд
♀ Паяк птицеяд
Паяк птицеяд
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Паякообразни (Arachnida)
разред:Паяци (Araneae)
семейство:Тарантули (Theraphosidae)
род:Cyclosternum
вид:Паяк птицеяд (C. fasciatum)
Научно наименование
O. P.-Cambridge, 1892
Паяк птицеяд в Общомедия
[ редактиране ]

Паякът птицеяд (Cyclosternum fasciatum) е вид тарантула обитаваща тропическите гори на Коста Рика и Гватемала.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Видът достига на дължина до максимум 12 cm, което го прави един от най-малките видове тарантули. Въпреки това той е един от най-големите в рода си. Обикновено женските възрастни не надвишават 5 cm на височина, а разкрача им е не повече от 10 cm. Мъжките са по-малки, с дължина на тялото до 7,5 cm, и разкрач до 9 cm.

Тези паяци имат тъмнооцветено тяло с червеникава окраска. Главогръдът им е оцветен в червено или кафяво, корема е черен с червени ивици, а краката са сиви, черни или кафяви.

Педипалпите на възрастните мъжки са леко подути в края си, а предния чифт крака е сдобит с кукички, разположени на първата или втората става. Последните помагат при лова на плячка, а също така и за обезопасяване на главогръда или зъбите на женската по време на чифтосването, понеже тя може да убие мъжкия.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Копулацията може да продължи от няколко секунди до няколко часа. Около един месец след чифтосването, женската отделя пашкул, съдържащ между 200 и 800 яйца, в зависимост от това каква е била продължителността на копулацията. След излюпването малките се пръскат наоколо и започват да растат много бързо.

Домашни любимци[редактиране | редактиране на кода]

Паякът птицеяд е красив вид, което го прави много популярен сред развъдчиците на дребни животни.

Като домашни любимци те могат да се отглеждат в терариуми. Най-подходящите условия са при влажност на въздуха около 60-70% и температура 21-30 °C. Нуждаят се от дълбок слой почва, в която те могат да копаят своите бърлоги.

За хората са сравнително безобидни, но въпреки това косъмчетата им могат да предизвикат силна алергия, възпаление на очите, носа и кожата. Не се препоръчват за начинаещи любители, понеже вида е доста агресивен и може да атакува без причина. Отровата му не е опасна за хората, но води до болка и скованост в ухапаната част.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • František Kovařík, Chov sklípkanů (Keeping tarantulas), Jihlava 2001
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Cyclosternum_fasciatum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​