Пелей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пелей поверява Ахил на Хирон, 500 г. пр.н.е Национален археологически музей Атина

Пелей (гръцки: Πηλεύς) в древногръцката митология е син на Еак, царя на Егина. Баща е на известния древногръцки герой Ахил.

Пелей и неговия брат Теламон убиват своя полу-брат Фок и напускат Егина, за да избегнат наказанието. Във Фтия, Пелей е очистен от престъплението от Евритион и се жени за дъщеря му Антигона. По време на Калидонския лов, по невнимание Пелей убива Евритион и напуска Фтия.

Отива в Йолк и там е пречистен от престъплението от Акаст. Там, в Йолк, Пелей губи игрите по повод погребението на Пелий, бащата на Акаст. Победителка става Аталанта. Астидамея, съпругата на Акаст се вклюбва в Пелей, но той я отблъсква. Озлобена тя изпраща съобщение до Антигона, за да ѝ каже, че Пелей се е оженил за дъщерята на Акаст. Огорчената Антигона се обесва.

След това Астидамея казва на Акаст, че Пелей се е опитал да я изнасили. Акаст взема Пелей на лов и му скрива меча и го изоставя преди група от кентаври да ги нападнат. Хирон, мъдрият кентавър връща на Пелей меча и Пелей избягва. После Пелей разграбва Йолк и осакатява Астидамея.

След смъртта на Антигона, Пелей се жени за морската нимфа Тетида и от нея става баща на Ахил. Като сватбен дар Посейдон му дава двата безсмъртни коня - Балий и Ксант. В крайна сметка сватбата им става повод за кавгата, която води до избора на Парис, коя е най-красивата богиня, а оттам и до Троянската война.

Има две версии за понататъшната съдба на Пелей:

  1. Синовете на Акаст го заточват и той умира.
  2. Връща се при Тетида и става безсмъртен.


Източници[редактиране | edit source]


Аргонавти, древногръцка митология

Автолик, Адмет, Акаст, Амфиарай, Арг, Армений, Аталанта, Бут, Зет и Калаид, Девкалион, Еврит, Евфем, Ехион, Идас, Идмон, Ификъл, Ифит, Йолай, Кастор и Полидевк, Кеней, Лаерт, Линкей, Мелеагър, Менетей, Мопс, Оилей, Орфей, Пелей, Периклемен, Полифем, Талай, Теламон, Тифис, Филоктет, Херкулес, Хилас, Цефей, Язон